Begonya Çiçeği Nedir?
Begoniaceae ailesine ait bir bitki türü olan begonya çiçeği genellikle sarı, kırmızı, pembe ya da beyaz renklere sahiptir.
İç mekânlarda ve bahçelere sıkça görülen begonya çiçeği, göz alıcı görünümüyle beğeni kazanır. Begonya çiçeği zengin bir çeşitliliğe ve pek çok farklı özelliğe sahiptir.
Bakımı son derece kolay olan bitki, gölge ve yarı gölge alanları tercih eder. Özgün ve zarif görünümü sayesinde hemen her bahçenin vazgeçilmez bitkileri arasında yer alır.
Dekoratif bir iç mekân bitkisi olan begonya çiçeği, yaprakları ve çiçekleriyle dikkat çeker. Tropikal ve ılıman iklimlerde yetişen begonya çiçeğinin 1500’den fazla türü vardır.
Begonyanın çiçeklerinin ve yapraklarının farklı renk ve desenlere sahip olması mümkündür. Bunun sonucunda yetiştirilen her begonya çeşidi farklı şekilde ve büyüklükte çiçekler üretebilir. İç mekânlarda göz alıcı bir bitki hâline gelebilir.
Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
İç mekânda begonya çiçeği yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, bitkiye ihtiyaç olan güneş ışığını alabileceği bir ortam sağlamaktır.
Saksıdaki begonya çiçeği aydınlık bir ortama gereksinim duysa da, doğrudan güneş ışığı almaktan hoşlanmaz. Dış mekânda bakılan begonya türleri ise genellikle tamamen ya da kısmen gölge olan yerleri sürer.
Çok fazla güneş ışığına maruz kalmak, begonya çiçeğinin narin yapraklarının solmasına ve renklerinin canlılığını kaybetmesine neden olabilir.
Begonya çiçeğinin genellikle haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitkiler tekrar sulanmadan önce toprağın birkaç cm’lik kısmının kuruyup kurumadığı kontrol edilmeli, kuruluk varsa sulama yapılmalıdır.
Hafif asidik, drenajı iyi ve organik madde bakımından zengin topraklar begonya çiçeği için uygundur. Ayrıca, begonya saksısı için besin bakımından zengin torf bazlı topraklar tercih edilebilir.
Fazla suyu kolayca atmak için mutlaka drenajı iyi bir saksı karışımı kullanılmalıdır.
Begonya çiçeği için ideal olan sıcaklık genellikle 18 ila 25 derecedir. Dış mekânda yetiştirilen begonyalar çoğu zaman serin yaz akşamlarını tolere edebilmesine karşın gece ve gündüzler serinleyince dinlenme dönemine geçer.
Tropikal ve subtropikal iklim bitkisi olan begonya çiçeği, yüksek nemi sever. İç ortamda neminin %50 üzerinde olması gerekir.
Kışın iç mekânda hava kuru olduğu takdirde saksının yanına içi su dolu kap ya da hava nemlendirici cihaz koyulması gerekebilir. Gübre gereksinimi ise begonya çiçeğinin türüne göre değişiklik gösterebilir.
Begonya Çiçeği Özellikleri
Begonya çiçeği, zarafeti ve gösterişiyle beğenileri üzerine toplar. Genellikle asimetrik şekilli olan yapraklarının rengi açık yeşilden koyu yeşile hatta kırmızıya kadar farklılık gösterebilir.
Çiçekler, gövdeni üzerinde demet hâlinde ya da tek tek bulunabilir. Bazı begonya türlerinin çiçekleri büyük ve gösterişli iken, bazıları küçük ve zarif çiçeklere sahip olabilir.
Ayrıca begonya çiçeğinin renkleri beyazdan pembeye, kırmızıdan mora ve turuncuya kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Bazı begonya çiçeklerinin yapraklarında ise renk geçişleri görülebilir.
Genellikle yarın gölge ve gölge alanları seven begonya çiçeğinin doğrudan güneş ışığından korunması gerekir. Nemli ve iyi drenajlı toprakları seven bitkinin bakım ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde karşılanmalıdır.
Begonya Çiçeği Anlamı
Begonya çiçeğinin anlamı, botanik sözlüklerinde hayalperestlik olarak geçer. Pek çok kültürde hayallerin sembolü olarak kabul edilen begonya çiçeğinin anlamı rengine göre değişebilir.
Kırmızı begonyalar tutkuyu ve aşkı temsil eder. Pembe begonyalar nezaketi ve nazik duyguları ifade eder. Beyaz begonyalar ise saflığı ve masumiyeti simgeler.
Begonya Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Begonya, suyu seven; aynı zamanda gövdesinde, dallarında, yapraklarında ve çiçeklerinde su toplayan bir çiçektir. Bu nedenle, yaz mevsiminde iki günde bir ve kış mevsiminde haftada bir kez sulanması önerilir.
Begonya Çiçeği Evde Yetişir mi?
Hem iç mekânlara hem balkonlara renk katan begonya çiçeği evde yetişir. Çeşitli türleri ve göz alıcı renkleriyle evlerin ve diğer yaşam alanlarının dekorasyonunu zenginleştirir.
Doğru koşullarda yetiştirildiğinde oldukça dayanıklı bir bitki olan begonya çiçeği, düzenli ve uygun bir bakım uygulanmasıyla kısa sürede gelişip çiçek açar.
Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Begonya çiçeğini çoğaltmak için çeşitli yöntemler arasından en uygun olan seçilebilir. Begonya çiçeğini çoğaltma amacıyla kullanılabilecek en popüler yöntemlerden biri, yaprak çeliklerini kullanmaktır.
Bu yöntemi uygulamak için sağlıklı bir begonya yaprağı seçilir. Yaprak sapından kesme yapılarak hormonlu köklendirme toprağına yerleştirilir. Düzenli olarak sulamak ve nem sağlamak, yeni bitkilerin oluşmasını sağlayabilir.
Begonya çiçeği, gövde çelikleri ile de çoğaltılabilir. Bunun için ana bitkiden sağlıklı bir gövde çıkartılır. Gövdenin kesik uçları köklendirme toprağına yerleştirilir. Düzenli sulama yapılarak kök oluşumu gözlemlenir.
Begonya çiçeğini tohumla çoğaltmak, diğer yöntemlere göre daha uzun bir süreç gerektirmesine karşın sıklıkla tercih edilir. Tohum çimlendirme sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi sayesinde yeni bitkiler elde etmek mümkündür.
Hangi yöntem tercih edilirse edilsin, begonya çiçeğini çoğaltırken uygulamanın sağlıklı ortamlarda ve hijyen kurallarına uygun olarak yapılmasına özen gösterilmelidir.