Eminiz ki hiçbirimiz bebek bir kediye hayır diyemeyiz. Ne yazık ki yetişkin kediler çeşitli sebeplerden dolayı bebeklerini bırakabiliyorlar. Ve bu tarz bir durumla karşılaştığımızda da sorumluluk bizde oluyor. Eğer siz de şu anda bir bebek kedi bakıyorsanız ve bebek kediler ne yer diye merak ediyorsanız detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Bebek kediler ne yer sorusu kimi zaman karmaşık olabilmektedir. Çünkü tüm kediler 12 aylık olana kadar yavru sayılır. Ve yavru kedilerin de beslenmeleri aylara göre değişiklik gösterir.
Ancak kediniz henüz 1 aylıksa ya da gözleri yeni açıldıysa yiyebileceği tek şey anne sütüdür. Elbette anne sütü bulamayacağınız için ne yapacağınızı düşünüyor olabilirsiniz.
İlk olarak bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz. Veteriner hekim kedinizi muayene ettikten sonra size anne sütü tozu verecektir. Bu sütü belirli saat aralıklarında hazırlayarak kedinize içirebilirsiniz.
Bu sütü hazırlamak için ise tek ihtiyacınız özel toz ve sudur. İkisini belirtilen ölçüde karıştırarak bebek kedinize verebilirsiniz. Ancak en doğru kullanım yöntemi için hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Bebek kedileri tıpkı bizler gibi düşünebilirsiniz. 2 aylık olana kadar anne sütü dışında başka hiçbir şey tüketmemeleri gerekir. Başka besin yemeleri onlar için hayati tehlikeye sebep olabilmektedir.
Bu yüzden de beslenmelerine oldukça hassas bir şekilde yaklaşmalıyız. Kaliteli bir süt tozu bu noktada en ihtiyacımız olan şeydir. 2 aylığı geçtikten sonra ise veterinerizin yönlendirmesiyle yavaştan yavru kedi mamalarına geçiş yapabilirsiniz.
Sütten Kesilmemiş Yavru Kedi Ne Yer?
Bebek kediler ne yer sorusu tüm evcil hayvan sahiplerinin merak ettiği bir sorudur. Eğer kediniz henüz sütten kesilmediyse ek hiçbir gıda vermemeniz gerekir. Annesi olan kedi yalnızca anne sütüyle beslenmelidir.
Eğer annesi olmayan bir yavru kediniz varsa onlar için de yalnızca özel süt tozlarından kullanmanız gerekir. Bu süt tozları veterinerlerden ya da petshoplardan temin edebilirsiniz.
İyi bir marka olmasına özen göstermeniz çok daha iyi olacaktır. Paket arkasında belirtilen oranlar ölçüsünde sütünü hazırlayarak uygun saat aralıklarında verebilirsiniz.
Ancak bunu kendi başınıza yapmadan önce kedinizi bir veterinere göstermeniz çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Annesiz bir yavru kedinin genel sağlık durumu her zaman iyi olmayabilir. Bu amaçla da önlem almak son derece önemlidir diyebiliriz.
Yavru Kedi Neyle Beslenir?
Peki, gelişim evrelerine göre yavru kediler neyle beslenir? İşte, kedinizi beslerken size kılavuzluk edecek beslenme rehberimiz:
2 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?
Eğer kediniz 2 aylık olduysa artık yavaştan kuru mamaya geçme zamanı gelmiş demektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta yetişkin kedi maması vermemeniz gerektiğidir.
Yetişkin kedi mamalarının taneleri yavru kediler için oldukça büyüktür. Bu yüzden de bu mamaları yiyemezler. Ayrıca bundan daha önemli bir nokta daha vardır.
Yetişkin mamalarıyla yavru kedi mamalarının içeriği birbirinden farklıdır. Bu sebeple yavru kedilerin bu mamaları tüketmeleri onlar için iyi değildir. Eğer 2 aylık bir yavru kediniz varsa veteriner kontrolünün ardından kuru mamaya geçmenizde bir sakınca yoktur.
2 Aylık Kedi 1 Yaş Kedi Maması Yer mi?
Bu soruya kesinlikle hayır yanıtını verebiliriz. Çünkü bebek kedilerin ihtiyaç duydukları besinler yetişkin kedilere göre çok daha farklıdır. Ve yetişkin kedi mamaları bu ihtiyacı karşılamaz.
Bu yüzden de yavru kediniz 12 aylık olana kadar yalnızca yavru kedi maması yemelidir. Ancak bu 12 aylık süreç içerisinde genel sağlık muayenesi açısından bir veteriner hekime göstermeniz de oldukça önemlidir diyebiliriz.
Ancak yeniden belirtmemiz gerekir 2 aylık kedi 1 yaş kedi maması yer mi sorusuna net bir şekilde hayır yanıtını vermemiz gerekir. Bu noktada dikkatli ve hassas davranmanız kedinizin sağlığı açısından son derece önemlidir.
3 Aylık Kedi Yetişkin Maması Yer mi?
Eğer bir yavru kediniz varsa ve henüz 12 aylık olmadıysa kesinlikle yetişkin kedi maması yiyemez. Yavru kedilerin en doğru beslenme şekli yavru kedi mamalarıdır.
Yetişkin kedi mamaları onların ihtiyaçlarını karşılamaz ve ayrıca sindirim sistemlerine uygun değildir. Bu yüzden de 12 ay öncesinde hiçbir şekilde başka mama tüketemezler.
Bu noktada kullandığınız mamanın kalitesi ve yavru kediler için üretilmiş olması en önemli noktalardır. Bu noktada en detaylı bilgiyi yine de veteriner hekiminizden almanızı tavsiye ederiz.
Yavru Kediler Ne Zaman Yetişkin Maması Yiyebilir?
Bir yavru kedinin yetişkin maması yemesi için 12 ay geçmesi gereklidir. 12 ayı doldurmamış her kedi henüz yavru olarak değerlendirilir. Ve yetişkin mamaları onlar için uygun değildir.
Bu noktada dikkatli davranmak kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bir bebek kedi ortalama 2-3 aylık olana kadar anne sütüyle beslenebilir.
Ardından ise 12 aylık olana kadar yalnızca yavru kediler için özel hazırlanmış kuru mamalarda beslenmelidir. Bunun dışında bir ek gıda ya da yetişkin maması onlar için uygun değildir.
Çünkü yavru kedilerin sindirim sistemleri oldukça hassastır. Sindirim sistemlerine uygun şekilde bir beslenme düzeni oluşturmak genel sağlıkları açısından oldukça önemlidir.
Bu sayede sağlıklı bir gelişim sürecini takip etmiş olurlar. Unutmayın ki sağlıklı bir büyüme süreci en doğru mamayla mümkündür. Bu yüzden de veteriner hekim muayenelerinizin yanı sıra beslenme düzeni de oldukça önem arz etmektedir.
Yavru Kedi Beslenmesiyle İlgili Merak Edilen Diğer Sorular
Eğer ilk kez kedi besliyorsanız kafanızda birtakım soru işaretleri olabilir. Aşağıda kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen konulara açıklık getirdik:
Yavru kedimi beslemem için en iyi yöntem nedir?
Eğer 1 ya da 2 haftalık bir yavru kediniz varsa; annesi yoksa ya da süt anne bulamadıysanız yavru kedilere özel hazırlanan süt tozunu kullanmalısınız. Eğer yavru kedi kuru mama yiyebilecek erişkinliğe ulaştıysa kaliteli bir mama kullanmalısınız. Çiğ besinlerden (et, tavuk ve balık gibi) uzak durmalısınız. Özellikle 1 kg’ın altındaki kedilere iç dış paraziti uygulaması yapmayabilirler. Bu sebeple kedinizin sağlığı için çiğ besinlerden uzak durmalısınız.
Diğer taraftan kedilerin ihtiyaç duydukları besin değerlerini ayarlamanız zor olabilir. Bu sebeple hazır kuru mamalardan faydalanabilirsiniz. Zaman zaman kedinizi mutlu etmek için yaş mama da verebilirsiniz. Ancak yaş mamayı sık vermemeye çalışın.
Yüksek kaliteli bir yavru kedi maması nasıl olmalıdır?
Kediniz için her şeyin en iyisini istediğinizi biliyoruz. Bu sebeple onu besleyeceğiniz mamanın da en kalitelisi olmasını istiyor olabilirsiniz. Ancak hangi markanın mamasını kullanıyor olursanız olun dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
İşte, yüksek kaliteli yavru kedi mamalarının özellikleri:
- Protein değeri yüksek olmalı.
- DHA gibi omega-3 yağ asitleri, taurin, ve vitaminler gibi birçok esansiyel besin maddesi yönünden zengin olmalı.
- Düşük karbonhidratlı olmalılar. Özellikle kolay sindirilebilir karbonhidratlı mamaları seçmelisiniz.
- Doğal içerikli olmalı ve sağlıklı yağlar içermeli. İçinde tatlandırıcı ve renklendirici gibi katkı maddeleri bulunmamalı.
- Veterinerler tarafından onaylanmış ve önerilmiş olmalı.
- Yaşa ve cinse özel formüle edilmiş olmalı. Çünkü her yaşın ya da cinsin ihtiyaçları farklı olabilir.
Yavru kedilerin yaş veya kuru olmak üzere ne tür besinlere ihtiyacı var?
Kuru mamalar yavru kedilerin ihtiyaç duyabilecekleri tüm besin değerlerine göre formüle edilmiştir. Ancak zaman zaman kedinizi şımartmak ve onu başka besinlerle beslemek isterseniz kendiniz evde yaş mama yapabilirsiniz. Bunun için tavuk, brokoli, bal kabağı gibi sebzeleri haşlayıp püre haline getirebilirsiniz.
Yavru kediler ne sıklıkta yemeli?
Yavru kediler, hızlı büyüme dönemlerinde oldukları için daha sık sık yemeye ihtiyaç duyarlar. Beslenme sıklığı, yavru kedilerin yaşlarına ve büyüme aşamalarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. İşte genel bir rehber:
- 0-4 Haftalık Yavru Kediler: Bu yaş grubundaki yavru kediler, genellikle anne sütüyle beslenirler. Eğer yavru kediniz annesinden ayrı yaşıyorsa, özel bir formül mama kullanarak beslenmelidirler. Bu dönemde, yavru kediler sık sık (her 2-3 saatte bir) küçük miktarlarda mama ile beslenmelidirler. Bu, yavru kedilerin hızlı büyümelerini ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir.
- 4-8 Haftalık Yavru Kediler: Yavru kediler artık katı yiyecekleri yemeye başlamış olabilirler. Ancak bu dönemde hala anne sütü veya özel formül mamaya ihtiyaçları vardır. Yavru kediler bu dönemde de sık sık (her 3-4 saatte bir) beslenmelidirler.
- 8-12 Haftalık Yavru Kediler: Yavru kediler bu dönemde genellikle katı yiyecekleri daha fazla tüketmeye başlarlar. Ancak hala sık sık (günde 3-4 öğün) mama ile beslenmelidirler.
- 12 Haftadan Büyük Yavru Kediler: Yavru kediler artık daha büyük porsiyonlarla daha az sıklıkta mama tüketmeye başlarlar. Günde 2-3 öğünle beslenmelidirler. Yavru kedilerin yaşları ilerledikçe, öğün aralarını uzatabilir ve yetişkin kedi beslenme programına geçiş yapabilirsiniz.
Yavru kedilerin ne sıklıkta yemeleri gerektiği hakkında en iyi tavsiyeyi veterinerinizden alabilirsiniz. Veterineriniz, yavru kedinizin özel ihtiyaçlarına ve büyüme sürecine uygun bir beslenme programı önerecektir.
Sağlıklı günler dileriz.