Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, her insanın eşit haklara sahip olmasına çok önem verirdi. Toplumun bir parçası olan her bireyin özgür ve bağımsız olması gerektiğini düşünürdü. Kadın haklarına ve kız çocuklarının parlak bir geleceği olması için fırsatlar yaratmaya da çok önem verdiğini söyleyebiliriz. Tüm bunları Atatürk’ün kadınlarla ilgili sözleri bize açıklıyor niteliktedir.
Yüzyıllar boyunca, dünyanın neredeyse her köşesinde kadınlar çok büyük bir ayrımcılığa maruz kaldı. Hayallerini gerçekleştirmeleri için fırsatlar yaratılmadı. Tam aksine, yollarına birçok engel çıkarıldı. Toplumun bir parçası olmalarına izin verilmedi. Çalışmaları, dilediklerini yapmaları ve hatta oy kullanmaları bile mümkün değildi. Günümüzün bakış açısıyla yaklaştığımızda oldukça olağan dışı görünse de bu bir gerçekti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise bu ayrımcı bakış açısına oldukça karşıydı. Her kadının hayallerini gerçekleştirmesini, çalışmasını ve ülkesine katkı sağlamasını isterdi. Kadınların maruz kaldıkları ayrımcılıkları tamamen reddederdi. Bu fikirlerine tarihte ufak bir yolculuk yaptığımızda kesinlikle rastlıyoruz. Örneğin, ülkemizin birçok gelişmiş ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiş olması; Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi bize açıkça gösteriyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne çok az bir zaman kala, bu özel günün değerini daha da iyi anlayabileceğimiz bir yolculuğa çıkalım. Ulu Önder Atatürk’ün kadın haklarına verdiği öneme ve kadınlarla ilgili söylediği sözlere birlikte bakalım.
Atatürk ve Kadınlar
İlginizi Çekebilir: Kadınlar Günü Hediyesi Fikirleri
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadın haklarına çok önem veren bir liderdi. Siyasi hayatı boyunca kadın haklarını geliştirmek için birçok inkılap yapmıştır. Onun kadın haklarıyla ilgili olan fikirleri ve yaptığı yenilikler de toplumumuzun kadın haklarıyla ilgili fikirlerinin şekillenmesinde büyük bir rol oynamıştır.
Kadınların toplumsal hayatta geri planda kalmalarını kabul edilemez bulan Mustafa Kemal, her kadının eğitim alması gerektiğini savunuyordu. Eğitimli kadınların, toplumun ilerlemesinde büyük bir önemi olacağını düşünüyordu. Bu nedenle de kız çocuklarının eşit eğitim haklarına sahip olabilmesi için birçok reform gerçekleştirmiştir.
Sadece toplumsal alanda değil kanunlar önünde de kadınların eşit olması gerektiğini düşünen Atatürk, kadınların eşit haklara sahip olması için elinden gelen her şeyi yaptı. Türk kadınını sadece anne ve eş rolünde görmek istemiyordu. Ataerkil düşünce yapısının dayattığı fikirleri bir kenara bırakarak, kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda da aktif olmalarını isterdi. Bu nedenle, kadınların iş hayatına katılmalarını teşvik etti. Türk kadının, Türkiye’nin inşa edilmesinde var olan rolünü her daim onurlandırdı.
Atatürk’ün Kadınlarla İlgili Sözleri
- “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.”
- “Ey Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”
- “Kadınlarını geride bırakan toplumlar, geride kalmaya mahkumdur.”
- “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.”
Atatürk’ün Kadınlar Günü ile İlgili Sözleri
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında resmi olarak ilan edilmiştir. 1938 yılında aramızdan sadece bedenen ayrılan Atamız da doğal olarak bu özel güne şahit olamamıştır. Ancak, Atatürk’ün yaşamı boyunca kadınlarla ilgili söylediği sözlere baktığımızda, her daim kadınları kutladığını görüyoruz. Güçlü ve başarılı Türk kadınlarının ülkemiz için önemini her daim vurgulayan Mustafa Kemal, kadın haklarıyla ilgili birçok reform yapmıştır.
Kadınların toplumdaki yeriyle ilgili de birçok söz söylemiştir. Eğer siz de bu 8 Mart Kadınlar Günü’nde Atatürk’ün sözlerinden bir alıntı yapmak isterseniz, kadınlarla ilgili söylediği güzel sözlerden birini kullanabilirsiniz.
Atatürk Kadınlar için Ne Yaptı?
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kadın haklarına çok önem veren bir liderdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilk günden itibaren kadın hakları için birçok reform gerçekleştirmiştir. Gelin, Atatürk’ün kadın hakları için yaptıklarına birlikte bakalım.
- 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun ile kadın – erkek eşitliği sağlanmış oldu. Kadınlara boşanma hakkı verildi. Aynı zamanda kadınlar, miras ve tanıklık gibi konularda erkeklerle eşit hale geldi.
- Kadınlara eğitim konusunda da birçok hak tanındı. Kız çocukları için eğitim zorunlu hale getirildi ve kadınların üniversite eğitimi alması teşvik edildi.
- Atamızın yaptığı reformlar sayesinde kadınlar siyasette de söz sahibi oldular. 1930 yılında belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı kadınlara tanındı. 1933 yılında kadınlar muhtar olma hakkı kazandı ve 1934 yılında kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı sağlandı.
- Çalışma hayatında da kadınlar teşvik edildi. Devlet kurumlarında kadınlara yer açıldı. Aynı zamanda da askeri ve idari görevlerde kadınlar yer almaya başladı.
- Toplumsal ve kültürel anlamda da birçok reform gerçekleştirilmiştir. Kadınların sanatta aktif olarak rol alması desteklendi ve kıyafet özgürlüğü sağlandı.
Atatürk’ün Kadın Haklarına Verdiği Önem
Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi yukarıda bahsettiğimiz unsurlardan çok net bir şekilde anlayabiliyoruz. Onun kadın haklarına verdiği önem ve değer sadece fikirlerden ibaret değildi. Fikirlerini eylemlere de döken Atamız, kadınların refah içerisinde yaşaması için elinden gelen her şeyi yaptı.
Ayrıca kadın haklarını bir ayrıcalık olarak nitelendirmezdi. Onun için kadın hakları ülkenin kalkınması için bir gereklilikti. Bugün Türkiye’de yaşayan kadınların sahip olduğu haklar, onun birer eseridir. Biz de bu yazımız vesilesiyle, Türk kadınına sağladığı binlerce hak ve özgürlük için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e minnetlerimizi sunuyoruz. Onu her daim saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Atatürk’ün Eşitlik ile İlgili Sözleri
- “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini edinmesiyle yetinirse, o toplum yarıdan fazla zayıflamış olur.”
- “Özgürlük olmayan ülkede ölüm, yıkılış vardır. Her ilerlemenin, kurtuluşun anası özgürlüktür.”
- “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür ki, bir kütlenin bir parçasını ilerletelim, diğerini ihmal edelim de kütlenin tamamı ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı zincirlere bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin?”