Assam Çayı – Hindistan Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Assam Çayı, Assam Tea

Assam çayı Hindistan’ın bilinen, en popüler çaylarından birisidir. Ülkenin kuzeydoğusunda olan Assam Şehri çaya ismini vermektedir. Assam çayının popülerliği bu bölgeden başlayıp tüm ülkeye yayılmıştır. Yetiştiği bölge 1500 metre yüksekliğe ve muson iklimine sahip karakterleri taşır. Assam çayı herhangi bir problem olmadan sorunsuz olarak yetişmektedir. Bu çay fermantasyon işlemi geçirdikten sonra diğer çay türlerine göre daha koyu bir renk ve aroma almaktadır. Çayın tüketimi sırasında süt içilmesi geleneksel bir durum halini almıştır.

Yüksek kafein oranına sahiptir. Taze Assam çay yaprakları toplanıp kurutulduktan sonra bir süreliğine sıcak olan bir ortamda kontrollü olarak oksijene maruz bırakılır. Bu işleme fermantasyon veya oksidasyon denmektedir. Bu işlem çay yapraklarının kimyasal değişimini tetikleyerek tadının, renginin ve karakteristiğinin oturmasına ve eşsiz tatlara ulaşmasına yol açar.

Assam Çayının Faydaları

Parkinson Riskini Azaltır

Günlük tüketilen iki veya dört fincan çay ile Parkinson hastalığına yakalanma riskini en aza indirebilirsiniz.

Kardiyovasküler Sağlığı İçin Faydalıdır

Kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşmesine yardım eder. Ayrıca doğal kardiyo koruyucu olarak kalbi korur. Damar içinde yağ birikme ihtimalini azaltarak damar sertleşme riskini en aza indirir.

Zengin Antioksidan Kaynağıdır

Polifenoller ve kateşinler açısından zengin bir antioksidan kaynağıdır. Erken yaşlanmaya karşı koruyucudur. Serbest radikallerin etkisini azaltır ve hastalık oluşumunu en aza indirir.

Bağışıklığı Güçlendirmeye Yardımcıdır

Yapılan araştırmalar sonucunda çayda bulunan polifenolik bileşiklerin sindirim sisteminindeki prebiyotik görevi görebileceğini göstermiştir. (Prebiyotik, bağırsaklarda yararlı bakterilerin büyümesini ve korunmasını destekleyen gıdalarda bulunur) Yararlı bağırsak bakterileri güçlü bağışıklık sisteminin destekleyicisidir.

Beyin Sağlığı İçin Faydalıdır

Assam çayı beyin hastalıkları için tedavi edici veya önleyici görevi görür. Alzheimer kaynaklı hastalıkların ilerlemesini engellemektedir.

Kanser İle Savaşır

Yapılan araştırmalar assam çayının kanser hücrelerinin büyümesi ve yayılmasını engelleyebileceğini ortaya koymuştur. Cilt ve akciğer kanseri başta olmak üzere kanser risklerini azaltmaktadır. Ancak çalışmaların daha kapsamlı olarak yapılması ve tedavi için uygun olup olmamasının belirlenmesi için birçok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Assam Çayı, Assam Tea

Assam Çayı Zararları

Kafeinin Zararları

Bazı insanlar için aşırı duyarlı olabilmektedir. Bir fincan assam çayı içinde (240 ml) demlenme süresine bağlı olarak 60 ile 112 mg arası kafein vardır. Bir insan günlük 400 mg kadar kafein tüketmesi problemlere yol açmaz. Ancak bunun üstünde tüketim hızlı kalp atışı kaygı ve uyku sorunları gibi problemleri beraberinde getirir. Hamile kadınların ise kafein alımı 200 mg altında kalmalıdır.

Demir Emilimini Azaltır

Çay içinde bulunan tanenler sebebiyle demir emilimi azalmaktadır. Bu çayın acı tadına neden olmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda yiyeceklere yapışan tanenlerin hazımsızlık problemine yol açtığı bulunmuştur. Demir seviyesi normal olan kimseler için bir sorun teşkil etmese de demir seviyesi düşük insanlar ve demir takviyesi alan kişiler için önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ağır Metaller

İçeriğindeki Alüminyumdan ötürü fazla tüketilirse böbrek hastalığı olan kişilerde kemik kaybı ve nörolojik hasarlar artmaktadır. Ancak tükettiğiniz çaydan ne kadar Alüminyum emildiği net değildir. Bu yüzden aşırı çay tüketmekten kaçınmak gerekir. Bir rahatsızlığınız var ise veya bir rahatsızlık geçirdiyseniz, düzenli ilaç alıyorsanız bu çayı tüketmeden önce doktorunuza danışarak onayını almanız gerekmektedir.

Assam Çayı Nasıl Yapılır?

Gerekli Malzemeler

  • 250 ml su
  • Bir çay kaşığı kuru Assam çayı

Hazırlanışı

  • İlk olarak suyu ocağa koyun ve kaynatın. Demlemeden önce yirmi saniye kadar dinlendirin.
  • Daha sonra elinizdeki kuru çayı dinlendirdiğiniz suya atın. İki dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
  • Çayınızın aşırı acı bir tat bırakmaması için demlenmesini kısa tutun.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir