Aloe Vera Bitkisi Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

aloe-vera-bitkisi

Aloe Vera bitkisi, zambakgillerden boyu 30-60 cm. olan her mevsim yeşil renkli sıcak ve kuru iklimlerde yetişen bir Afrika bitkisidir. Yaprakları uzun ve sivri, içi jel yapısı ile dolgun ve etlidir. Özellikle kozmetik alanında oldukça popüler olan Aloe Vera bitkisini tarihte ilk defa Mısırlılar “ölümsüzlüğün bitkisi” adını vererek güzellik ve cilt bakımı için kullanmışlardır. Günümüzde ise daha çok Güney Amerika bölgesinde kozmetik amaçlı özel olarak Aloe Vera yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Aloe Vera çiçeği dikenli dolgun jel yapısı ile sağlık alanında tedavi edici etkiye sahiptir. Aloe Vera bitkisi halk arasında “sarısabır otu” olarak bilinse de “doktor bitki” “yanık bitkisi” “çölün zambağı” gibi isimlerle de anılmıştır. Bu bitkinin oldukça çok çeşidi vardır. Ancak en çok bilinen ve faydası görülen Aloe Barbadensis Miller türüdür.

Aloe Vera Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

aloe-vera-cicegi-nasil-yetistirilir

Ayrıca Aloe Vera bitkisi kuru ve sıcak iklimlerde yetişse de evimizde ve bahçemizde de yetiştirebileceğimiz dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Bu bitki çiçeği güneşi sever fakat fazla rüzgarı sevmez. Eğer ki evinizde Aloe Vera çiçeği varsa kapı ve pencere önlerinden fazla rüzgara maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Toprak yapısı ise hafif nemli olmalıdır. Ne çok kuru ne de çok sulu olmalı.

Aloe Vera hızlı büyüyen bir bitki olsa da toprağına yılda bir bakım yapmak yeterli olacaktır. Bahar aylarında toprak değişimi yapılır, humuslu ve lifli toprak kullanılırsa bitkiniz daha verimli büyümüş olur.

Aloe Vera Bitkisinden Ne Şekillerde Faydalanılır?

aloe-vera-jelinin-faydalari

Aloe Vera Suyu

Bu bitkinin suyunu hazır olarak güvendiğiniz bir yerden alarak kullanım şekline göre içebilirsiniz. Aynı zamanda evde kendiniz de kolaylıkla Aloe Vera suyu hazırlayabilirsiniz. Bunun için organik Aloe Vera kullandığınızdan emin olarak, bitkinin yaprağındaki jeli çıkarıp üzerine yarım su bardağı su ilave ederek blender ile çekiniz. Sabahları uyandığınızda bu suyu içebilirsiniz ancak günde bir bardağı geçmeyecek şekilde tüketmeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde ishale sebep olabilir.

Aloe Vera Çayı

Aloe Vera çayı birçok derde fayda gösterir. Bu çayı yapmak için gerekenler:

  • Aloe Vera jeli,
  • Bir limonun suyu,
  • 2 su bardağı su,
  • 10 dal maydanoz

İlk olarak tüm malzemeler bir araya getirilerek kaynatılır ve ılınınca içine arzu edilirse bal ya da biraz agave şurubu ilave edilerek içilir. Aloe Vera çayı vücuttaki fazla ödemi atmaya yardımcı olur. Bu açıdan detoks etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Aloe Vera Yağı

Aloe Vera yağınızı evde kendiniz hazırlamak isterseniz güzel bir tarif ile yapabilirsiniz. Öncelikle olgunlaşmış 4 tane Aloe Vera yaprağını bıçak değdirmeden elinizle kopararak bir kavanoza koyduktan sonra üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave ediniz. Kavanozun kapağını kapatıp 20-30 gün güneşte bekletip ara ara karıştırınız. 20-30 gün sonunda kavanozdaki Aloe Vera yaprakları ile zeytinyağı özleşmiş, kıvam almış hale gelince yaprakları iyice ezerek süzünüz. Ardından yağ kısmını ayrı bir kaba alarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Artık bu yağı cildinizi nemlendirmek için kullandığınız kremler yerine kullanabilirsiniz. Emin olun bu yağ ile piyasada bulacağınız birçok nemlendiriciden çok daha başarılı sonuçlar alacaksınız.

Aloe Vera Saç Maskesi

Olgun bir Aloe Vera yaprağının içindeki jeli plastik bir kaba alınız ve içine isterseniz Hindistan cevizi yağı koyarak karıştırıp saç diplerinize masaj yapabilirsiniz. En fazla 30-40 dakika saçınızda bekletip yıkayabilirsiniz. Haftada ikiden fazla olmayacak şekilde saçınıza uygulayın. Bu maske ile saçlarınızın güçlendiğini ve dökülmeden kurtularak hızla uzadığını fark edeceksiniz.

Aloe Vera Cilt Maskesi

Aloe Vera içerikli cilt bakım ürünleri her kozmetik marketten rahatlıkla elde edebileceğimiz ürünler olsa da en doğalını evinizde hazırlamanız için çok uygun bir tarifimiz var. Bunun için 2 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı Aloe Vera jelini karıştırıp yüzünüze masaj yaparak maske yapabilirsiniz. 10 dakika sonra ılık su ile yıkayınız. Muhteşem bir cilt ferahlığı yaşadığınızı göreceksiniz.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

aloe-vera-bitkisi-faydalari

Aloe Vera bitkisinin jel yapısı kozmetikten sağlığa birçok alanda kullanılmaktadır. O halde Aloe Veranın faydalarını inceleyelim.

Ayrıca cilt bakımınıza önem veriyorsanız ve doğal içeriklerden hoşlanıyorsanız Helen Kutusu‘nu inceleyebilirsiniz.

Zengin Besin Değerlerine Sahip

Aloe Vera bitkisi yetmiş beşten fazla besleyici bileşen, yirmi mineral, on sekiz amino asit, on iki vitamin içeren iki yüz bileşiğe sahiptir. Beta – Karoten içeren A vitamini, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri ve folik asit bulunur. Kalsiyum, magnezyum, krom, çinko, bakır, sodyum, manganez, potasyum, demir mineralleri de içermektedir.

Sindirim Sistemini Destekler

İçeriğindeki lipase enzimleri sindirim sistemimizi zararlı bakterilerden korur. Ve mide rahatsızlıklarını onarıcı etkiye sahiptir.

Kan Şekerini Düzenler

Aloe Vera, içindeki jel yapısı ile kandaki glukoz seviyesini kontrol ederek şeker hastalarının hayat kalitesinde artış sağlar.

Bağırsak Hastalıklarına İyi Gelir ve Kolon Kanserine Karşı Koruyucudur

Sabahları kahvaltıdan önce hazırladığınız Aloe Veralı içeceği içerseniz bağırsak rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Aloe Vera suyu bağırsaklardaki su miktarını artırıcı özelliğe sahiptir ve böylece bağırsakların işlevini daha rahat gerçekleştirmesini sağlayarak kabızlık sorununa çare olur.

Anti-Kanser Özelliklidir

Yapılan araştırmalara göre Aloe Vera bitkisi, kanserli dokuların büyümesini engellediği sonucuna varılmıştır.

Yanık Tedavisinde Uygulanır

Ciddi derecede yanıklarda ve güneş yanığında Aloe Vera yaprağının içindeki jel yapısı yanık bölgeye uygulandığında gözle görülür bir iyileşme olur. Yanık izi geçene kadar cildinize uygulayabilirsiniz.

Cilt Sorunlarında Etkilidir

Aloe vera maskesi cilde uygulandığında sivilce, akne, siyah nokta gibi cilt sorunları üzerinde fayda gösterir. Egzama, sedef gibi cilt sorunlarında kaşıntı ve tahrişe iyi gelir. Hızlı kilo alıp vermeden oluşan vücuttaki çatlaklar ve hamilelikte oluşan çatlaklar için de Aloe Vera tavsiye edilmektedir.  Cildin doğal olarak kendini  yenilenmesini destekler.

Cildin Yaşlanmasını Önler

İçindeki kolajen yapısı ile cildin yaşlanmasını önleyerek içindeki vitamin ve aminoasitler cilt dengesini sağlar.

Vücuttaki Mikropları Öldürür

Anti-bakteriyel yapısı sayesinde vücudumuzdaki mikropları öldürür ve koruyucu görev üstlenir.

Kilo Vermede Etkilidir

Antioksidan özelliği ile vücudu toksik maddelerden arındırırken kilo vermeye yardımcı olur.

Yara, Yanık, Böcek Sokmalarına Karşı Hızlı Etki Eder

Aloe Vera jeli kesik, yara, böcek sokmalarında anti-bakteriyel özelliği ile yaranın açılması ve şişmeyi engelleyerek hızlı iyileşme gösterir.

Ağız Yaralarına İyi Gelir

Aft, pamukçuk gibi yaraların oluşmasına neden olan bakterilerin yayılmasını önler.

Saç Dökülmesini Engeller

Aloe Vera sıklıkla şampuan ve saç kremlerinde kullanılmaktadır. Düzenli olarak saç diplerine masaj yaparak kullanıldığınızda saç dökülmesinin önüne geçmektedir.

Kas Ağrılarına İyi Gelir

Aloe Vera jeli anti-inflamatuar özelliği ile masaj yaparak ağrıyan bölgeye uygulandığında kas ve eklem ağrılarını azaltır. Eklem aşınmalarından kaynaklı oluşan eklem ağrılarında da fayda gösterir.

Ağız Kokusuna İyi Gelir

Yarım su bardağı ılık su ile 2 çorba kaşığı Aloe Vera jelini karıştırıp gargara yapınız. Bu sayede mide rahatsızlıkları, ağız ve diş rahatsızlıklarından oluşan ağız kokusuna çare olacaktır.

Gördüğünüz gibi Aloe Vera bitkisi çok çeşitli faydalara sahiptir. Bu kadar faydalı bir bitkiye evimizde yer açmanın zamanı gelmiş de geçmiş bile! Ancak kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu durumda herhangi bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Hamile ve emziren anneler de Aloe Vera bitkisini tüketirken mutlaka doktorlarından onay almalılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

ofis-masasi-teraryum
Daha Fazla

Teraryum (Terrarium) Nedir? Nasıl yapılır?

İçindekiler Gizle Teraryum TarihçesiTeraryum Nasıl Yapılır?Kullanabileceğiniz BitkilerSukulent ÇeşitleriTeraryum Fiyatları Nedir?Teraryum BakımıTeraryum Malzemeleri Nelerdir, Nasıl Hazırlanır?Teraryuma Alternatif Şık Dekorasyonlar…
orkide-ciceginin-anlami-nedir
Daha Fazla

Orkide Çiçeğinin Anlamı Nedir?

İçindekiler Gizle Orkide Çeşitleri ve Orkidelerin AnlamlarıBeyaz Orkide AnlamıFuşya Orkide AnlamıMavi Orkide AnlamıSarı Orkide AnlamıMor Orkide AnlamıPembe Orkide…