Ahşap eskitme teknikleri günümüzde uygulanan ve ağaç malzemenin değerini artıran yöntemlerden biridir. Görünüş itibari ile ağaç işlerinin daha estetik ve güzel görünmesini sağlayan bu yöntem ile evinizde bulunan malzemeleri yeniden tasarlayabilirsiniz. El işçiliğini ön plana çıkaran yöntem ile evinize farklı bir hava katabilirsiniz.
Eskitme olarak tabir edilen üst yüzey işlemleri mobilyalarda doğal görüntü sağlamak amacıyla kullanılır. Yeni üretilen mobilya ve dekorasyon elemanlarına antik (eskimiş) görüntü vermek amacıyla uygulanan farklı yöntem ve metotlardır.
Eğer vintage görünümden hoşlanıyorsanız eminiz ki bu yönteme bayılacaksınız. Bu yöntem ile evinizde bulunan ahşap mobilyaları ya da dekorasyon ürünlerini birkaç malzemeyle eskitebilirsiniz. Böylece evinizde dilediğiniz döneme ait bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Ahşap Eskitme Nasıl Yapılır?
Esasında eskitme pek çok teknikten oluşur ve pek çok yardımcı malzemesi bulunmaktadır. Fakat ahşap eskitme yöntemleri arasında en çok tercih edilen ve en pratik olan yöntem “sür sil” tekniğidir. Mobilyanın üzerine fırça darbeleriyle koyu tonlar uygulanır ve gölgelendirme yapılır. Bu da mobilyanızın ya da dekorasyon ürününüzün vintage bir görünüme sahip olmasını sağlar. Sür sil tekniği için eskitme boyası kullanabilirsiniz. Zımpara yaptığınız ve açık tonlarda boyadığınız bir zeminin üzerinde harikalar yaratabilirsiniz.
- Bunun için boya kabının içine bir miktar eskitme boyası dökün.
- Daha sonra süngerinizi bu boyaya batırın ve fazlalığını alın.
- Süngeri yüzeyin bir ucundan bir ucuna doğru uygulayın. Bu zeminde dağınık bir görüntünün oluşmasına engel olacak.
- Boyama işlemi bitince boyadığınız ürünü yaklaşık 2 saat kurumaya bırakın.
- Kurutma işleminin ardından yüzeye zımpara uygulayarak eskitmenin rengini bir miktar açın.
- Tozu güzelce temizledikten sonra da vernikleme işlemi uygulayarak eskitmenizi kalıcı hale getirebilirsiniz. Bunun için dilerseniz sprey vernik kullanabilirsiniz.
Ahşap Eskitme Çerçeve Yapımı
Büyük bir alanı boyamaktan ziyade ahşap çerçeve üzerinde de eskitme yaparak hem elinizi alıştırabilir hem de evinizin bir bölümünde vintage bir hava yaratabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan 4 adet 3 – 5 cm kalınlığında çita, zımpara, tutkal, beyaz akrilik boya, fırça, eskitme boyası, sünger ve sprey vernik.
Yapım Aşaması
- Çita parçalarını bir resim çerçevesi oluşturacak şekilde boyutlandırın. Dilediğiniz boyutlarda çerçeve hazırlayabilmeniz belli bir boyut vermedik.
- Daha sonra parçaları bir tutkal yardımıyla yapıştırın. Fakat tutkalın köşelere taşmadığına emin olun.
- Çitanın tüm yüzeyini zımpara yardımıyla zımparalayın.
- Zemindeki tozu temizleyerek beyaz akrilik boya ile boyayın ve 2 saat kurumaya bırakın.
- Beyaz akrilik boyanın üzerine sünger yardımıyla eskitme boyası uygulayın ve 2 saat daha kurumaya bırakın. (Yukarıdaki başlıkta nasıl yapıldığını anlattık.)
- Dilerseniz eskitmenin rengini zımpara ile açabilirsiniz, dilerseniz de koyu bir şekilde vernikleyebilirsiniz.
İşte, çerçeveniz hazır bile! Şimdi sıra arkasına uygun bir cam veya plastik arka yüzey ayarlayıp dilediğiniz fotoğrafı yerleştirmekte.
Muhiku ile birbirinden keyifli hobiler keşfedebilirsiniz. Ahşap boyamadan beton saksı yapımına kadar özenle hazırlanan deneyim kitleri ile evinizde harikalar yaratabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan ihtiyacınız olan tüm malzemelere yer veren bir deneyim kiti ve yaratıcılığınız.