AeroPress Nedir, Nasıl Kullanılır? AeroPress Demleme Yöntemi

aeropress-nedir-nasil-kullanilir-aeropress-demleme-yontemi

Aeropress, Aerobie başkanı olan Alan Adler tarafından 2005 yılında icat edilen bir kahve demleme yöntemidir. Aeropressin çalışma mantığı basit olarak şu şekildedir. Öğütülen kahve çekirdeklerine on ile elli saniye aralığında bir itme kuvveti uygulanır.

Bu itme kuvveti kahvenin demlenmesini sağlar. Bu itme kuvveti ile posa filtreden geçer ve sıvıdan ayrılıyor. Aeropress için uygun kahve fitreleri disk şeklinde ki kağıt filtrelerdir.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Aeropress üretim amacı espresso değerinde kahve demlenmesini sağlamaktır. Ancak elde edilen kahve daha çok filtre kahvenin biraz daha üzerinde bir yoğunluğa ulaşmaktadır.

Aeropress’in iki silindir, bir filtre alanı ve bir filter cap  olmak üzere dört ana parçası vardır. Silindirlerden birisi daha dar yapılıdır.

Hava geçirmeyecek şekilde imal edilmiştir. Bu silindir büyük olanın içinde hava geçmeyecek şekilde hareket etmektedir. Aeropress keşfedildiğinden bu güne renk, malzeme ve dayanıklılık yönünden değişimlere uğramıştır.

Son haline 2015 yılında ulaşmakla beraber 2009 yılından beri BPA-free olarak üretiliyor. 2015 şubat ayından başlamak üzere polypropylene ile üretilen ürün açık gri üzerine altın sarısı tasarıma sahiptir.

Muhiku’nun kahve demleme ekipmanları ile lezzet her yerde sizinle! Birbirinden şık ve kaliteli demleme ekipmanları ile dilerseniz evinizde, dilerseniz de doğada eşsiz aromalar hazırlayabilirsiniz.

Aeropress Demleme Ekipmanının Avantajları

aeropress-demleme-ekipmaninin-avantajlari.JPG

Aeropress kompakt yapısı ile bir valiz veya sırt çantasında taşıma için uygundur. Elektrik ihtiyacının olmaması, güçlü plastik yapısı ile kamp alanından otel odasına kadar her yerde kullanmak için uygundur. Aeropress;

  • Her bütçeye uygundur.
  • Espresso makinesi almadan espresso demlemek isteyenler için uygundur.
  • Seyahat ederken kahve lezzetinden mahrum kalmak istemeyenler için uygundur.

Önemli: Aeropress imal edilirken bisfenol A içermeyen plastikler kullanılmıştır. Bu plastiklerin kullanımı onaylıdır.

  • Demleme haznesinde pistonun bir bölümünü temizleyen Copolyester
  • Pistonun siyah bölümünde termoplastik elastomer
  • Filtre kapağı, karıştırıcı, huni ve ölçme kepçesinde polipropilen

Aeropress demleme haznesi, piston, huni, karıştırıcı, kepçe, filtre tutucu ve kağıt filtreler ile gelir.

AeroPress Kahve Nasıl Yapılır?

aeropress-kahve-nasil-yapilir

Dilediğiniz yerde ve zamanda kahvenin o eşsiz lezzetine erişebileceğiniz Aeropress, kullanımı en kolay ekipmanlardan biri. Ortaya oldukça lezzetli sonuçlar çıkarabileceğiniz bu ekipman hakkında öğrenceğiniz birkaç ipucu ile usta bir barista gibi lezzetli fincanlar hazırlayabilirsiniz.

İpuçları

  • Taze kahve lezzetli bir kahvenin en önemli unsurlarından biridir. Bu sebeple kahve tanelerinin kaliteli ve taze kavrulmuş olması gerekir. Kaliteli kahve çekirdekleri ile iki haftaya kadar maksimum lezzet yakalanabilir.
  • Kahvenizde en iyi tatları elde etmek istiyorsanız arıtılmış su veya kaynak suyu kullanmalısınız. Musluk suyundaki çözünmüş katı maddeler kahve lezzetinizi olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Tartı ile kahve miktarını ölçerek demlemenizin kalitesini fark edilir derece de artırabilirsiniz.
  • Yapısı gereği farklı varyasyonlar ile demleme yapılabilir. Kahvenizi biraz daha ince öğütebilirsiniz ve kullandığınız suyu biraz daha ılıtabilirsiniz. Bu şekilde bambaşka sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca metal filtre ile aromatik değeriniz daha yoğun olabilir.
  • Aeropress ile demlene kahvelerin ne kadar temiz ve parlak olduğunu bardağınıza döktüğünüzde anlarsınız. Filtre yardımı ile en ince kahve tanesi bile bardağınıza geçemez. Böylece French Press’ den daha temiz ve parlak kahveler demleyebilirsiniz.

Adım Adım Aeropress Demleme Tekniği

Aeropress için 1:15 kahve-su oranı kullanabilirsiniz. Bu her bir gram kahveye on beş gram su gerektiğini anlatır. Bu oranı isteğinize göre değiştiriniz. Bir kişilik aeropress demlemek için on beş gram kahve ve iki yüz yirmi beş gram su kullanmalısınız.

Kullandığınız suyun sıcaklığı 85-90 derece aralığında olmalıdır. Isı ayarlı bir su ısıtıcıya sahip değilseniz ideal sıcaklığa ulaşmak için suyu 4-5 dakika dinlendirebilirsiniz.

  • Filtre kağıdını yuvarlak filtre başlığına tam oturacak şekilde koyun. Daha sonra altına kahve bardağınızı veya bir cezve koyun. Üzerine ısıttığınız suyu dökerek filtre kağıdından kaynaklı tattan kurtulun ve kahve bardağınızın ısınmasını sağlayın.
  • İnce öğütülen on beş gr kahveyi kahve yatağına dökün. (Bu ölçü Aeropress’in ölçü kaşığı ile yaklaşık iki ölçek gelmektedir) Kahve tanelerinin düz hale gelmesi için aleti hafifçe sallayın. Düz hale geldiğinden emin olun.
  • Üzerine 45 ml su dökün. Suyu döktükten sonra 25-30 saniye kadar bekleyin. Kahvenizin olmaya başladığını göz göz baloncuklar oluşmaya başlamasından anlayabilirsiniz.
  • Bu aşama da kalan suyu yavaş olacak şekilde ve dairesel yönde dökün. Durada Aeropress’in kendi içindeki 3. Seviyeyi geçmemeye özen gösterin. Fazla bekletmeyin. Karıştırma çubuğunu kullanarak sağa, sola ve yukarı, aşağı hareketlerle sekiz saniye kadar karıştırın.
  • İtici parçayı Aeropress üzerine yerleştirin. Daha sonra yavaş bir biçimde bastırın. Ellerinizle dengeli olarak bastırmaya özen gösterin.
  • Son olarak ise demlenen kahvenizi ısıttığınız bardağınızla servis edin.

Afiyet olsun!

AeroPress Nasıl Temizlenir?

aeropress-nasil-temizlenir

Aeropressi temizlemek oldukça kolaydır. Önemli olan kahvenizi tükettikten sonra temizliğini ihmal etmemektir.

Her Kahve Tüketiminden Sonra

  • Pistonu demleme haznesinden çıkarın.
  • Ardından filtreyi çıkarın ve artıklar boşaltın.
  • Eğer metal filtre kullandıysanız filtreyi yıkayın. Ancak kağıt filtre kullanılıyorsanız filtreyi çöpe atın. Çünkü kayıt filtre tek kullanımlıktır.
  • Piston, demleme haznesi ve parçaları sıcak su ile yıkayıp durulayın.
  • Son olarak ise tüm parçalar kurumaya bırakın.

Önemli: Kahveyi demlemek için kaynattığınız suyu fazladan kaynatın. Böylece temizlik için ihtiyacınız olan suyu de elde etmiş olursunuz.

Birkaç Kahve Tüketiminden Sonra

  • Piston ve filtrede biriken yağları temizleyin.
  • Piston, demleme haznesi, metal filtre (metal filtre kullanmanız durumunda) birkaç saat sirke içinde bekletin.
  • Daha sonra bu üç parçayı bir saat kadar sıcak suda bekletin.
  • Kalıntıların giderilmesi için bütün parçaları tekrar su ile durulayın.
  • En son adımda ise tüm parçaları kurumaya bırakın.

Bu temizleme teknikleri sayesinde ekipmanınızın ilk günkü performasını korumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemler ekipmanınızın ömrünü de uzatacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

turk-kahves-micao-muhiku-blog
Daha Fazla

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Türk Kahvesi Pişirme YöntemleriTürk Kahvesinin Soğuk Su ile PişirilmesiTürk Kahvesinin Bakır Cezvede PişirilmesiTürk Kahvesinin Kumda PişirilmesiTürk…