Kedi Fare Yer mi, Kedinin Fare Yemesi Zararlı mı?

kedi-fare-yer-mi

Kedi fare yer mi, kedinin fare yemesi zararlı mı?” diye merak edenler için araştırdık! Hadi cevaplayalım.

Yumuşacık tüyleri, sevimli patileri ile kedi dostlarımız insanlar için en iyi dostlardan biridir. Bu dost canlısı tavırlarıyla evde en çok beraber yaşanan canlılardan biridir. Peki kediler her canlıyla da dost mu dersiniz?

patili-dostlarinizi-mutlu-etmek-icin-tiklayin

Kediler ve farelerin kavgalarını bilmeyenimiz yoktur. Çocukluğumuzun en sevilen çizgi filmlerine konu olan bu ilişki hepimizi çoğu zaman şaşırtan konulardan biri olmuştur.

Peki bu çekişmeli ilişkinin sebebi ne olabilir dersiniz? Kedi fare yer mi? Bu içeriğimizde sizin için bu soruyu cevaplayacağız. Keyifli okumalar!

Hangi Cins Kedi Fare Yakalar ve Yer?

kedi-fareyi-nasl-yer-muhikublog

Kediler doğaları gereği avcılıkla beslenen etobur canlılardan biridir. Bu doğal içgüdüsel davranış hayatta kalmaları için son derece önemli olan beslenmelerini sağlar.

Kedilerin başlıca avları sürüngenler, kuşlar, böcekler, küçük memeliler ve farelerdir. Bu doğal içgüdüleri avcılık ile hayatlarını devam ettiren atalarından gelir.

Evcil kediler sık sık fare yakalayıp getirmeleriyle gündeme gelirler. Bu sebeple evde kemirgenler ile uğraşmaktan sıkılmış olanlar tarafından harika bir kurtuluş yolu olabilmektedirler.Peki kediler fare yermi? Hangi cins kedi fare yakalar ve yer? Sizin için araştırdık!

İşte fare yakalamak konusunda ustalaşmış en iyi kedi cinsleri:

  • Siyam
  • Sibirya Kedisi
  • Ankara Kedisi
  • American Shorthair
  • Maine Coon
  • Ragdoll
  • Cornish Rex Kedisi
  • Birman Kedisi
  • American Curl
  • Ragamuffin
  • Bali Kedisi
  • Habeş Kedisi
  • Bengal Kedisi
  • Chausie
  • Manx
  • Japon Bobtail
  • Chartreux
  • Burmese
  • Bombay Kedisi
  • İran Kedisidir.

Scottish Fold Fare Yakalar mı?

scottish-fold-fare-yakalar-mi

Scottish Foldlar sevimli gözleri, güzel tüyleri ile şüphesiz en çok sevilen kedi cinslerinden biridir. Evcil hayvan konusunda oldukça tercih edilen bu türün beslenmesi ve davranışları oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır.

Kedilerin doğası gereği fare yakalama iç güdüsünde olabileceğinden söz etmiştik. Ancak insanların kişilikleri birbirinden ne kadar farklıysa her bir kedi cinsinin de davranışları birbirine göre farklılık gösterir.

Temel içgüdüsel davranışlardan biri olan avcılık da kedi cinslerine göre farklılık gösterebilmektedir. Peki bu sevimli Scottish Fold dostlarımız fare yakalar mı sizce?

Scottish Foldlar da tıpkı diğer kediler gibi içgüdüsel olarak avcıdır. Bu sebeple fare yakalayabilirler. Ancak diğer türlerde olduğu gibi Scottish Foldlarda da her kedi için bu davranış farklılık gösterir. Bazı kediler diğerlerine göre avcılık konusunda daha az istek gösterir.

Kedi Fareyi Nasıl Yer?

kedi-fare-yer-mi-muhikublog

Fareler hareketli ve küçük olmaları sebebiyle kedilerin avcılık içgüdülerini tetiklerler. Çoğu zaman kedilerin ellerinden kaçamayan fareler kedilere bir av haline gelir. Peki kediler fare yermi? Bu soruya vereceğimiz cevap evettir.

Fare yakalamak ve bazen yemek kediler için oldukça normal bir davranıştır ve evcil ve vahşi kediler bu davranışı sergiler. Peki kedi fareyi nasıl yer?

Kediler kendilerinden kaçamayan fareyi öncelikle öldürmek için boğazını ısırırlar ve daha sonra yerler. Avladıkları fareyi yemeden önce tüylerini temizledikleri ve küçük parçalara ayırmak için diş ve pençelerini kullandıkları bilinmektedir.

Fare Yemek Kediye Zarar Verir mi?

Kediler doğal olarak sergiledikleri avcılık davranışı sebebiyle zaman zaman fare yakalar ve yerler. Kediler tarafından oldukça sık karşılaşılan bu durum kedi sahipleri tarafından da oldukça merak edilmektedir.

Kedi dostunuzu fare yakalarken ve hatta yerken görmüş ve endişelenmiş olabilirsiniz. Peki fare yemek kediye zarar verir mi? Sizin için cevaplamaya çalışacağız.

Fare, doğal olarak düşünüldüğünde kedilere çoğu zaman zarar vermez. Ancak kedilerin fare yemesi bazı riskler taşır. Fareler taşıdıkları hastalıklar sebebiyle kedilerin sağlığı için tehdit oluşturur. Aynı zamanda beslenmelerinde dengesizliğe de sebep olur.

Aynı zamanda yavru kedi sahipleri için de fareler oldukça endişe duyulan bir konudur. Peki yavru kediler için fareler nasıl bir tehdit oluşturur? Fare yavru kedi yer mi? Bu soruya verebileceğimiz cevap evettir.

Fareler etobur oldukları için küçük hayvanları yakalayıp yiyebilirler. Bu nedenle yavru bir kediyi yeme ihtimalleri de bulunmaktadır. Bu ihtimal her ne kadar düşük olsa da yavru kedinize dikkat etmenizde fayda olacaktır.

Kemirgenlerle başı dertte olanlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de kedi fare zehiri yer mi? konusudur. Peki sizce fare zehirini kedi yer mi, kedi fare zehiri yerse ne olur?

Kedilerin fare zehiri yemeye eğilimli oldukları bilinmektedir. Bu durum kedi sahipleri için endişe sebebidir. Fareleri öldürmek için üretilen fare zehirleri kediler ve tüm hayvanlar için toksik bir etki yaratır ve çok tehlikelidir. Bu nedenle kemirgenlerden kurtulmaya çalışıyorsanız oldukça dikkatli olmalısınız.

Fare zehrini yerleştirirken kedinizin ulaşamayacağı alanları tercih etmelisiniz ve kedinizin fare zehri yediğinden şüpheleniyorsanız mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kedi Fare Yerse Ne Olur?

Kediler avcı içgüdüleriyle doğarlar ve fare gibi canlıları yakalayıp yiyebilecek şekilde yaratılmışlardır. Kedilerin fare yemesinde çoğu zaman bir sakınca yoktur. Ancak farelerin taşıdığı hastalıklar sebebiyle birtakım riskler söz konusudur.

Kedi dostunuzu fare yerken yakaladıysanız çoğu zaman endişelenmenize gerek yoktur. Ancak sağlıkları için onları farelerden uzak tutmakta yarar olduğunu söyleyebiliriz.

Ev Kedisi Fare Yerse Ne Olur?

Kedilerin doğal avcılık içgüdüleri sebebiyle fare yakalaması çok yaygındır. Ev kedisinin fare yemesi çok büyük bir sorun teşkil etmez ama bazı riskler taşıyabilir. Ev kediniz fare yediğinde dikkatli olmanız gereken durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinize farelerden parazit bulaşabilir. Özellikle tenya, kancalı kurt gibi bağırsak parazitleri veya toksoplazma gibi enfeksiyonlar farelerden geçebilir.
  • Aynı zamanda, fareler bazı virüsleri ve bakteriyel hastalıkları taşıyabilir.
  • Eğer, fare zehirlenmişse; kedinize zarar verebilir. Zehirli bir fareyi yemek, kedinin zehirlenmesine ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
  • Fare yemek, kedinizin sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. İshal, kabızlık ya da kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Farelerin kemikleri ve sert kısımları, kedinizin bağırsaklarında ya da boğazında tıkanıklığa yol açabilir.

Ev kedinizin fare yediğini fark ederseniz ve herhangi bir sağlık problemi gözlemlerseniz; veteriner hekiminize başvurmalısınız. Parazitlerin varlığını tespit etmek için kedinizin dışkısını da kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda, kedinizin sağlık kontrollerini ve aşılarını düzenli olarak yaptırmanız; bu durumun önüne geçmek için iyi bir seçenektir.

Ev kedinizin fare yediğini fark ettiğinizde; herhangi bir sağlık problemi gözlemlemeseniz de veteriner hekiminize danışmakta fayda vardır.

Kediniz Zehirli Fare Yerse Ne Olur?

Fare zehiri, fareler tarafından yutulduktan sonra vücutlarında kalır. Eğer, kediniz zehirlenmiş bir fare yerse; bu zehir, fareyi yiyen kediye de geçer. Bu da kedide ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Zehirlenme acil müdahele gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, fark ettiğiniz an kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Kediler, zehirli fare yediğinde bazı olası durumlar ortaya çıkabilir. Bu olası durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çoğu fare zehiri, antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını önleyen) maddeler içerir. Kediniz bu tür bir zehiri alırsa, kanın normal pıhtılaşma sürecini bozar ve bu iç kanamaya yol açabilir.
  • Bazı fare zehirleri, sinir sistemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle, bazı zehirler kedinizin sinirsel belirtiler göstermesine neden olabilir. Örneğin; titreme, aşırı tükürük üretme, denge kaybı ve nöbet geçirme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Bazı fare zehirleri, kedilerin merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Bu nedenle; ani felç, denge kaybı ya da nöbetler ortaya çıkabilir.
  • Zehirin türüne bağlı olarak kedinin vücudunda ani bir şok durumu yaşanabilir. Bu durum ani halsizlik, bayılma, kalp atışında hızlanma veya yavaşlama gibi belirtiler gösterebilir.

Peki, kedinizin zehirli fare yediğini gözlemlerseniz ne yapmalısınız?

  • Eğer, kedinizin zehirli fare yediğinden şüpheleniyorsanız; hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Çünkü, zehirlenmelerde erken müdahale hayati önem taşır.
  • Veteriner hekiminize fare zehrinin türü hakkında bilgi verebilirseniz; kedinize uygulanacak tedaviyi kolaylaştırırsınız. Eğer mümkünse, fareyi ve zehri yanınızda götürmeli ve veteriner hekiminize göstermelisiniz.
  • Veteriner hekiminiz kan testi ve çeşitli sağlık taramaları yaparak kedinizin durumunu değerlendirecektir. Daha sonrasında, uygun tedavi planlanacaktır.

Kedinizin zehirli fareler ile temasını önlemek için zehirli fare bulanabilecek ortamlardan uzak tutmaya dikkat edin. Aynı zamanda, fare zehri ile temas etmemesini sağlayın. Ayrıca, düzenli sağlık kontrollerini ve aşılarını yaptırmalısınız. Kedinizin sağlığı ile ilgili bir şüphe duyarsanız; hiç vakit kaybetmeden hekime danışmalısınız.

Kediler Neden Fare Öldürür?

kediler-neden-fare-öldürür

Evde bir kedi ile yaşıyorsanız çoğu zaman onu bazı canlıları avlamaya çalışırken görebilirsiniz. Bu durum onların avcı doğalarından kaynaklanmaktadır. Fareler de kedilerin sıklıkla avlamaya çalıştıkları canlılardan biridir.

Kedinizi fare yakalarken ve öldürürken gördünüz mü? Peki kediler neden fare öldürür? Kedi fareyi neden sevmez?

Fareler ve kediler eskiden beri düşman olan hayvanlar olarak bilinmektedir. Kediler avcı doğaları gereği fare yakalamaya eğilimlidir. Genel olarak kedilerin fareleri sevmediğini söyleyebiliriz. Ancak bu her kedi için geçerli değildir ve bazı kediler farelerle oynar ve hatta arkadaş olabilirler.

Aynı zamanda kedilerin fare öldürmesinin bazı ilginç sebepleri olduğu da araştırmacılar tarafından tahmin edilmektedir. Kediniz yakalayıp öldürdüğü bir fareyi size hediye olarak bırakabilir. Bunun yanında kediyi ölü bir fare ile oynarken görmeniz de mümkündür. Bu davranışın da avcılığı öğrenme ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Kedinin Fare Getirmesini Engellemek için Neler Yapılabilir?

kedinin-fare-getirmesini-engellemek-muhikublog

Kedilerin doğal olarak avcı olduklarından ve kimi zaman avlarını sahiplerine hediye olarak getirebildiklerinden bahsetmiştik. Ancak bu durum sizi rahatsız etmeye başlamış olabilir. Kedilerin eve fare getirmesini engelleyecek bazı önlemler almak mümkündür.

İşte bu önerilerden bazıları:

  • Öncelikle fareleri evinizden uzak tutabilir ve onların fare yakalamasını bu şekilde önleyebilirsiniz. Fareleri uzak tutmak için ev temizliği ve çöpleri sık sık boşaltmak gibi yollar izlenebilir.
  • Kedinize uygun aktivite ve oyunlar bularak onların avlanma ihtiyaçlarını gidermeniz mümkündür. Bunun için özel olarak yapılan oyuncakları deneyebilirsiniz.
  • Kedinizin avlanma alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz. Örneğin kedinizi herhangi bir oyuncağı avlayıp size getirdiğinde bir ödül maması ile ödüllendirebilirsiniz.
  • Kedinizin düzenli olarak beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kedilerin düzenli olarak tok olması avlanma ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
  • Kedinizin avlanma alışkanlığını engellemeden avlanacağı alanları sınırlandırabilirsiniz. Bu şekilde kedinizin avladığı fareleri eve getirmemesini sağlayabilirsiniz.

Kedinizin avlanma alışkanlıklarını değiştirirken onu oyalayacaklar şeyler arıyorsanız Muhiku’nun hayvan hediyeleri kategorisi tam size göre! Birbirinden güzel ödül mamaları ve oyuncakları içeren bu kutularla hem kedinizi mutlu edebilir hem de avlanma alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
kediler-gunde-kac-sefer-besleniir
Daha Fazla
Kediler Günde Kaç Öğün Yer?
İçindekiler Gizle Kedilere Kaç Öğün Yemek Verilmeli?Yetişkin Kediler Kaç Öğün Yer?Yavru Kediler Kaç Öğün Yemek Yer?Kediler Günde Kaç…