Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

ahsap-boyama-nasil-yapilir

Hobiler kendimize ayırdığımız zamanı eğlenceli ve dolu dolu geçirmemizi sağlar. Ahşap boyama ise çok uzun yıllardır gerek hobi olarak gerekse meslek olarak icra ettiğimiz bir sanattır.

Küçükken hobi dendiği zaman aklıma sadece cam, kumaş ve ahşap boyama gelirdi. Bunun sebebi küçüklüğümde evimize en yakın çocuk parkında belediyenin halk eğitim merkezi olmasıydı sanırım. Annemle kumaş ve ahşap boyama derslerine gittiğimi hatırlıyorum; ilkokul iş eğitimi proje ödevlerinde ne kadar yardımcı oldu anlatamam. Harry Potter Felsefe Taşı filmini izledikten sonra satranç tahtası boyamıştık, çok eğlenceliydi ve sonrasında satranç oynamayı kendi boyadığımız tahtada öğrendim.

Ahşap boyama gibi hobiler sadece güzel işlemeler yapmak değil aynı zamanda kaliteli vakit geçirmeniz demektir. İster sevdiklerinizle, isterseniz de sadece kendinize özel bir zaman ayırarak hayattın stresinden uzaklaşıp sadece boyamaya odaklanabilirsiniz. Ahşap boyama zihninizi boşaltacak, adeta meditasyon etkisi yaratacaktır. COVID-19 pandemisi süresince daha az dışarı çıkarak evinizde bu tarz keyifli hobiler edinmeniz hem fiziksel hem de mental sağlığınız için de faydalı olacaktır.

Ahşap Boyama Malzemeleri Nelerdir?

ahsap-boyama-malzemeleri-boya-firca

1- Ahşap Obje

Örneğin çerçeve, tepsi, sandık, mücevher kutusu (en yaygını ahşap kutu boyamadır), küp, yumurta gibi isteğinize bağlı bir obje seçebilirsiniz.

2- Fırça

Piyasada bir çok kalitede ve çeşitte boya fırçaları olmasına rağmen ahşap boyama için en güzel sonucu ipek fırçalar ile elde edebilirsiniz. Kalitesiz fırçalarda dalgalanma ve kıl bırakma durumu söz konusu olacaktır.

3- Boya Tercihi

Önceleri ahşap boyası olarak guaj boya da kullanılıyordu fakat günümüzde en iyi sonucu akrilik boyalar ile alacağınızı belirtmek isteriz.

4- Cila

Cila olarak isterseniz fırça ya da sprey ile uygulayabileceğiniz çeşitleri bulunuyor. Fırça ile uygulayacaksanız tek kat uygulama yapmanız yeterli olacaktır. Sprey cila kullanacaksanız (ki bu seçenek hem daha kullanışlıdır hem de daha homojen bir sonuç elde edersiniz) iki kat olarak uygulamanız daha iyi olacaktır.

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

ahsap-boyama-deneyim-kiti

Birçok şeyde olduğu gibi tabii ki ahşap boyamada da dikkat etmemiz gereken unsurlar bulunuyor; elimize ilk geçen tahta parçasını alıp sulu boya ya da keçeli kalemle boyayamayız değil mi? Muhiku, evinin rahat ortamında ahşap boyama deneyiminin tadını çıkarmak isteyenler için çok pratik bir ahşap kutu boyama deneyimi seti hazırladı. Siz de bu kutudan çıkan bilgilendirme kitapçığı, fırça, boyalar ve ahşap kutu sayesinde çok pratik şekilde bu güzel hobiye giriş yapabilirsiniz.

  • Kullanacağınız malzemeler ahşap boyası için uygun olmalıdır. Örneğin boyamak istediğiniz ahşap pürüzsüz, cilasız sadece şekillendirilmiş ya da düz plaka şeklinde olmalıdır. Cilalı yüzey boya tutmayacağı için cilasız olması çok önemlidir.
  • Eğer boyamak istediğiniz bir obje var ama cilalı ise zımpara yardımıyla dikkatli bir şekilde cilayı kazıyabilirsiniz. Bu işlem sonrasında da pürüzlü yüzeyin kalmamasına dikkat edilmesi gerekiyor, var olan pürüzler de yine zımpara yardımıyla giderilmelidir. Pürüzlü yüzeyde boya düzgün dağılmaz ve topaklanmış, dalgalı bir görüntü oluşturur.
  • Kullanacağınız boya asla etrafa dökülmemelidir; el ve tırnaklarınızdan kolayca çıkacak fakat kumaş, duvar vb yerlerden maalesef temizlemeniz mümkün olmayacaktır. Bu sebeple mutlaka boya yapacağınız yere bir koruyucu örtmeniz gerekiyor. Gazete kağıdı objenizin yeni boyanmış ya da cilalanmış yeri ile temas ederse 3. sayfa haberlerini objenize taşıyabilir. Koruyucu olarak baskısız kağıt, naylon ya da kumaş örtü kullanabilirsiniz.

Yüzeyini kontrol ettiğiniz objeyi seçtiniz, ahşap boyama yapacağınız yeri koruyucu örtü ile izole ettiyseniz ve ahşap boyama malzemelerinizi hazır ettiyseniz artık boyamaya geçebiliriz.

Ahşap Boyama Teknikleri

İsterseniz gözlerinizi kapatın ve objenize nasıl bir görünüm vermek istediğinizi hayal edin, isterseniz de seçtiğiniz bir modeli transfer kağıdı ve resim kalemi ile obje üzerine aktarın. (Bunu resim derslerinde çokça yapmıştık, hatta günümüzde dövmeciler bu tekniği modeli deriye aktarmak için kullanıyor.)

Eğer modeli transfer etmeye kadar verdiyseniz transfer sonrasında çizgilerinize dikkat ederek boyamalısınız, hayal ettiğiniz gibi yapacaksanız da fırçanız elinizde beklemenize gerek yok. Ahşap boyasını ne çok katı ne de çok sıvı hazırlamalısınız; boyayı çok sıvı veya pat olmayacak şekilde hazırlamanız gerekiyor. İsterseniz renkleri karıştırıp yeni tonlar da elde edebilirsiniz.

Objenizi istediğiniz şekilde boyadıktan sonra 1 gün kurumasını beklemeniz gerekiyor. Bu süre zarfında objenizi ellememeniz gerekir. Kuruma tamamlanınca cilalama işlemi yapılması gerekmektedir. Cila hem ahşabı hem de yapmış olduğunuz boyayı koruyacaktır. Her cilanın üzerinde kuruma süresi yazmaktadır fakat biz tamamen tutması (sert kuruma) için minimum 24 saat beklemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer iki kat cila yapacaksanız ikinci kat cilayı ilkinden 6-7 saat sonra uygulayabilirsiniz.

Muhiku deneyim kitiyle hazırladığınız objeleri ve kutuları bizimle Instagram üzerinden paylaşmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
sac-tokasi-hakkinda-her-sey
Daha Fazla
Saç Tokası Yapımı Hakkında Her Şey!
İçindekiler Gizle Saç Tokası Nasıl Yapılır?Tokalar RenklensinTokaların Vazgeçilmezi FiyonkBoncuklu Tokalar Saç tokası yapmak için kendi kendinize birtakım girişimlerde…