Pembe Fili Düşünme, Zeynep Selvili tarafından kaleme alınan kişisel gelişim türünde bir kitaptır. Öz şefkat, bilinçli farkındalık, kabul ve kararlılık gibi kavramlara ilgi duyanların severek okuyabileceği bir kitap.
Kitap okumak, yepyeni ufuklara yelken açıp bambaşka hikayelerin kahramanı olmaktır. Kitap okumak, bulunduğunuz ortamdan uzaklaşıp bambaşka evrenlerde can bulmaktır. Bu noktadan bakınca kitap, paha biçilemeyen en güzel hediye ve en güzel arkadaştır.
Sizi ve sevdiklerinizi yepyeni hikayeler keşfedip unutulmaz maceralar yaşamaya davet ediyoruz! Muhiku olarak tasarladığımız kutularla sevdiklerinizin çayını ve kahvesini içerken dostu, kitap okurken yoldaşı, eğlencesinin ise mimarı olabilirsiniz. Bugün siz de Muhiku hediye kutuları ile hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatına değer katabilirsiniz!
Yazar Hakkında Bilgi
26 Haziran 1987 yılında İzmir’de doğan Zeynep Selvili, çocukluk yıllarında balerin olmayı istemiştir. Ancak köpeği hastalanınca veteriner olmaya karar vermiştir. İzmir Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde okurken yaz dönemleri gittiği Princeton ve Georgetown üniversitelerinde psikolojiye merak salmış ve annesinin her zaman “Her şey insanlar için.” sözünün de bu isteğinde etkili olabileceğini dile getirmiştir.
Oldukça başarılı bir eğitim hayatı olan Zeynep Selvili, Miami Üniversitesi’nde Psikoloji ve Sinema eğitimi almış; yüksek lisansını ise New York Üniversitesi’nde tamamlamıştır. “Bilinçli Farkındalık” ve “Öz-Şefkat” konularına odaklanarak “Kabul ve Kararlılık Terapisi”, “Şefkat Odaklı Terapi” ve “Öz-Şefkatli Farkındalık” konularında pek çok uluslararası eğitime ve seminerlere katılmıştır.
2017 yılında Türkiye’nin ilk “Öz-Şefkatli Farkındalık” eğitmeni olmaya hak kazanmış; Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Öz-Şefkatli Farkındalık” eğitimini vermeye başlamıştır. Kendi kendisinin en iyi ve en yakın arkadaşı olmaya devam eden Zeynep Selvili, Psikolojik kuramların temeliyle kendi hikayesini harmanlayıp yazdığı Pembe Fili Düşünme isimli kitabı ile 2018 yılının en çok okunan yazarları listesinde yerini almıştır.
Pembe Fili Düşünme Konusu
Pembe Fili Düşünme; bir kişisel gelişim kitabı değil, bir kişisel kabul kitabı. (Zeynep Selvili)
Psikolog Zeynep Selvili kitabını; kendi geçmişinden, biriktirdiği hikayelerden, bulunduğu çıkarımlardan ve aldığı eğitimlerden yola çıkarak yazmıştır. Eserinde Kabul ve Kararlılık Terapisi başta olmak üzere, Şefkat Odaklı Terapi ve Öz-Şefkatli Farkındalık yaklaşımlarını temel almıştır.
Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bireye şunu; yapma, düşünme gibi yasaklar konulduğu zaman baskı altında hissederler. Engellenen nesne, eylem ya da durum zamanla bireyin tek düşüncesi ve arzusu haline gelir. Zeynep Selvili psikolojinin en temel konularını kendi hayat hikayesiyle harmanlamıştır. Bu sebeple Zeynep Selvili, kitabının diğer kişisel gelişim kitaplarından farklı olduğunu dile getiriyor.
Pembe Fili Düşünme, okuyucuya hiçbir şekilde yönlendirmede bulunmuyor. Bireyin kendini keşfetmesine, tanıyıp kabullenmesine dayanıyor. Pembe Fili Düşünme; her zaman mutluluk, başarı, sevinç gibi pozitif duyguları doyasıya yaşamayı vurguluyor.
Fakat bir taraftan da acı, üzüntü, kaygı, başarısızlık gibi düşünceleri zihnimizin en derin yerlerine atmamak gerektiği yazıyor. Bu duyguları hissetmenin, yaşamanın ve kabullenmenin daha faydalı olacağını savunuyor. Ayrıca Pembe Fili Düşünme kitabının yapı taşlarından biri olan”her şey insanlar için” sözüne de çoğunlukla vurgu yapıyor.
Eser, oldukça rahat okunan bir kitap. Kitapta yer alan durumları zaman zaman kendinizde de fark etmişsinizdir. Ancak bir türlü adını koyamamamışsınızdır. İşte, bu kitap birçok duyguyu ve davranışı da açığa kavuşturmanıza yardımcı oluyor. Böylece kimliğimizi keşfedip kendimizi kabullenmemize olanak sağlıyor.
Geçmişten günümüze insanoğlu daima bastırdıklarının esiri olmuştur. Bastırdığı duyguların, düşüncelerin, davranışların… Bu eserle ile bastırdığımız ne varsa onu gün yüzüne çıkarabilirsiniz. Onunla yaşamayı öğrenebilirsiniz. İşte buna da psikolojide Kabul ve Kararlılık Terapisi deniyor.
Benliğinizi olduğu gibi kabul edip hayattan gerçek anlamda tat almaya hazır mısınız?
Küçük Bir Alıntı: “Pembe Fili Düşünme!”
‘Deneyimsel Kaçınma, yazılımı hatalı bir sistem. Çünkü insan bastırdıklarının esiri olur. Şimdi bir deney yapalım. Sizden 3 dakika boyunca istediğim tek bir şey var pembe bir fili düşünmemeniz . Tek bir talimat var: Pembe fili düşünme! Nasıl geçti?
Gözünüzün önünde pembe filler belirdi mi? Eğer öyleyse aramıza hoş geldiniz. Fıtratımız gereği bu deneyde başarısız olmamız gerekiyor.’’ Wagner’in araştırmalarına göre zihin bir şeyi düşünmeme komutu aldığında iki şeyi aynı anda yapmaya çalıştığı için bocaladığını görüyor. Bize acı veren, rahatsızlık veren içsel deneyimlerimizi bastırmak, onlardan kaçmak işe yaramaz. ’’