Özgürlük Şiirleri – Bağımsızlık ve Özgürlük ile İlgili Şiirler

ozgurluk-siirleri

Hayattaki en temel hakkımız, özgürlüktür. Her bireyin temel hakları ve özgürlükleri vardır. Bu özgürlükler, yaşamlarımızı güvence altına alır. Her insanın en temel güdülerinden biri olan özgürlük, birçok edebi esere konu olmuştur. Hem milli duyguları uyandıran özgürlük şiirlerini hem de bireysel özgürlüğü yansıtan şiirleri sizler için bir araya getirdik. Birbirinden anlamlı özgürlük şiirleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Yaşamımız boyunca birçok karar veririz. Bu kararları özgür irademizle alırız. Bu sayede, sonuçlarından sadece biz sorumlu oluruz. Önümüze çıkan yollardan hangisini seçtiğimiz, nerede yaşadığımız, hangi mesleği yaptığımız gibi basit görünen konular bile tamamen özgürlüğümüzle alakalıdır. Bağımsızlık ve özgürlük, herkes için çok önemlidir. Özgürlüğün bu kadar önemli olması da edebi eserlere konu olmasını sağlamıştır.

Duygularını, düşüncelerini, deneyimlerini ve gözlemlerini aktaran yazarlar ve şairler, özgürlük ve bağımsızlık ile ilgili binlerce şiir yazmıştır. Özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu şiirlerinde vurgulamışlardır. Birçok şiirde, bireyin iç dünyasında deneyimlediği özgürlük kavramını görüyoruz. Özgür hissetmenin doğurduğu duygulara şahit oluyoruz.

Edebiyatımızda sadece bireyin iç dünyasını yansıtan özgürlük şiirleri yok; aynı zamanda milli duygularımızı uyandıran birçok şiir de mevcut. Özellikle Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilanından itibaren birçok şairimiz, kazandığımız büyük zafere ithaf ettikleri şiirler yazmışlardır. Kahramanlarımızın verdiği mücadelelerden bahsetmişlerdir. Biz de sizler için hem milli duygularımızı uyandıracak, milli egemenliği vurgulayan özgürlük şiirlerini hem de bireyin iç dünyasını yansıtan özgürlük şiirlerini bir araya getirdik. Keyifli okumalar!

Milli Egemenliği Anlatan Özgürlük Şiirleri

milli-egemenligi-anlatan-ozgurluk-siirleri

İlginizi Çekebilir: Adalet, Yaşam, Özgürlük ve Başarıyla İlgili Sözler

Türk milleti, her daim özgürlüğüne düşkün olmuştur. Özgürlüğüne gölge düşmesine izin vermemiş; özgürlüğü için mücadele etmiştir. Tarihimize göz attığımızda da Türk milletinin bağımsızlığına ve özgürlüğüne olan bağlılığını net bir şekilde görüyoruz.

Edebiyatımızda özgürlük konulu birçok şiir var. Bu şiirlerin birçoğu Kurtuluş Savaşı’nı, Milli Mücadele’yi, Cumhuriyet’in ilanını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarını anlatan şiirler. Kahramanlarımızın ne kadar çok mücadele ettiğini, milletimizin özgürlük için asla pes etmeden çabaladığını net bir şekilde görüyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli egemenliğimiz için verdikleri mücadeleyi anlatan, Türk milletinin özgürlüğe olan bağlılığını anlatan şiirleri sizler için derledik.

 Ceyhun Atuf Kansu – Bağımsızlık Gülü

ceyhun-atuf-kansu-bagimsizlik-gulu

Türk Edebiyatı’nın önemli yazar ve şairlerinden biri olan Ceyhun Atuf Kansu’nun asıl mesleği doktorluktur. Köylerde ve kırsal bölgelerde çalışarak halk sağlığına büyük katkı sağlamıştır. Bu bölgelerde çalıştığı dönemdeki deneyimleri, onun halkı yakından gözlemlemesini sağlamıştır. Şiirlerinde en sık gördüğümüz temalar; halk sevgisi, Anadolu, vatan sevgisi ve bağımsızlıktır.

Şair, lirik bir üslup benimser. Ancak bunu halk dilinden uzaklaşmadan yapar. Özgürlüğü en güzel anlattığı şiirlerinden biri Bağımsızlık Gülü isimli şiiridir. Bu şiir, Türk Edebiyatı’nın bağımsızlık ve özgürlük temalı en önemli şiirlerinden biridir. Şair, bu şiirle Kurtuluş Savaşı ruhunu ve bağımsızlığı yüceltir. Aynı zamanda, milli duyguları da uyandırır nitelikte bir şiirdir.

Duygusal ve lirik bir üslup tercih eden şair, okuyucuları hem duygulandırır hem de düşündürür. İşte, Ceyhun Atuf Kansu’nun Bağımsızlık Gülü şiiri.

Yerden alıp o gülü
Hangi gülü?
Bir topçu neferinin
Sakaryalı yaz toprağında
Sıcak kan gülü.

Alıp koklamak o gülü
Hangi baharda?
Türkçenin özgür kırlarında
Türkülerde burcu burcu,
Bilgeliğin ana gülü!

Bir basmadan alıp o gülü,
Hangi basmadan?
Nazilli fabrikasından
Pamuğumuzdan, emeğimizden,
Dokuduğumuz halk gülü.

Hoyrat ellerinden alıp o gülü
Hangi ellerden?
Uzak Teksaslı çobanların

Bilmediği, uğruna can vermediği
Türkiyeli o çileler gülü.

Yerine koymak, kutsamak o gülü,
Hangi yerine?
Mustafa Kemal’in bahçesine
Bir ulusun suladığı beslediği
Yediveren bağımsızlık gülü!

Bireyin İç Dünyasını Anlatan Özgürlük Şiirleri

bireyin-ic-dunyasini-anlatan-ozgurluk-siirleri

Özgürlük, en temel güdülerimizden biri. Her birey, özgür doğar ve özgür yaşar. Ancak bazı durumlarda, dış etkenler tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını hissedebilir ya da özgürlüğünü kısıtlayan tamamen kendisidir. Örneğin şairler, kişiler arasında iletişim kurmakta yaşanan bir zorluğu da özgürlüğün kaybı olarak değerlendirebilirler. Kendilerini kısıtlanmış ve mutsuz hissedebilirler.

Yaşadıkları duyguları eserlerine yansıtan şairlerin, bireysel özgürlükten bahsettikleri birçok şiir vardır. Kendi iç dünyalarındaki çatışmaları, mutsuzlukları ve üzüntüleri; özgürlük duygusuyla bağdaştırarak eserlerinde aktarırlar. Gelin, bireyin iç dünyasını anlatan ve özgürlük temalı bir şiire birlikte bakalım.

Özdemir Asaf – Epigram

ozdemir-asaf-epigram

Kendine has üslubuyla öne çıkan Özdemir Asaf, Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biridir. Şiirleri kısa gibi görünseler de derin anlamlar içerirler. Kelimeleri ustalıkla kullanan şairin en sık işlediği temalar; yalnızlık, insan ilişkileri, aşk ve toplumsal konulardır.

Bireyin iç dünyasında verdiği çatışmaları, insan ilişkilerinde yaşadığı zorlukları özgürlük temasıyla harmanladığı şiiri Epigram, okuyucularda derin bir iz bırakır. Bu şiirde şair, kelimelerle adeta oyun oynar. İnsan ilişkilerini, iletişimi ve anlam arayışını sorguladığı çok açıktır. Şiirin en dikkat çeken özelliklerinden biri minimalist anlatımıdır. Bu minimalist anlatımın içinde bir derinlik ve evrensellik söz konusudur. İşte, Özdemir Asaf’ın Epigram şiiri.

Aşk, varlığında, yokluğunda belli olur.
Egemenlik, varlığında, yokluğunda belli olur.
Bir özgürlük var, sularca, havalarca olağan
Varlığında değil, yokluğunda belli olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir