Memleket Şiirleri – Memleket Özlemi ile İlgili Şiirler

memleket-siirleri

Yaşadığımız topraklara duyduğumuz aidiyet, bizi biz yapan önemli şeylerden biridir. Memleketimizden uzakta olmanın verdiği hüznü ve memleketimizin değerini ancak uzaklaştığımızda anlayabiliriz. Sizler için memleket şiirleri hakkında bir araştırma yaptık. Anadolu’ya dair yazılmış güzel ve anlamlı şiirlerin yanı sıra memleket özlemini yansıtan şiirleri de sizler için derledik. Haydi başlayalım!

Sanatın en büyük ilham kaynakları insan yaşamı ve doğadır. Özellikle de yazarlar ve şairler, daima çevrelerini gözlemlerler. İnsanların yaşamı, değerleri ve geleneklerini eserlerinde anlatırlar. Bu nedenle, memleket konulu birçok şiire rastlıyoruz. Aynı zamanda, duygularını ve düşüncelerini de eserleri aracılığıyla sunarlar. Bu sebeple de birçok şiirde memleket özlemini net bir şekilde görebiliriz. Memleketinden ayrılmak zorunda olmanın yarattığı hüzün, özlem duygusunun yarattığı karamsarlık gibi duyguları aktaran birçok şiir vardır.

Bereketli Anadolu toprakları, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Binlerce farklı kültür yaşamış ve Anadolu’da izlerini bırakmıştır. Bu da ülkemizdeki sanatın gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır. Sanatçılarımız, Anadolu’nun kucak açtığı medeniyetlerden aldıkları ilhamı eserlerinde yansıtmışlardır. Aynı zamanda, Anadolu insanının gelenekleri, görenekleri, yaşayış biçimleri, inançları ve değerleri de eserlere konu olmuştur. Gelin, memleket şiirlerine hep birlikte bakalım.

Memleket Konulu Şiirler

Neredeyse her insan için memleketi çok önemlidir. Köklerini saldığı topraklardan ayrılmak zorunda kalsalar da her daim hatırlamaya ve anmaya devam insanlar, bunu sanata da yansıtmışlardır. İşte, birbirinden özel ve anlamlı memleket konulu şiirler.

Cahit Sıtkı Tarancı – Memleket İsterim

cahit-sitki-taranci-memleket-isterim

İlginizi Çekebilir: Cumhuriyet Sözleri

Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde genelde bireysel temaları işler. Aşkı, ölümü ve yaşam sevincini sade, akıcı ve ahenkli bir dille aktarır. Süslü ve karmaşık anlatımlardan kaçınır. Bu sayede büyük bir okuyucu kitlesine hitap eder. Ayrıca, dili için içten ve samimi sıfatlarını kullanabiliriz. İnsana dair her şeyi eserlerinde bulabiliriz. Bu nedenle, hem bireysel hem de evrensel temalar olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra derin bir melankoli ve yaşam sevinci arasında denge kurar. Memleket İsterim şiiri Türk Edebiyatı’nın memleket konulu en ünlü şiirleri arasında yer alır.

Memleket İsterim isimli şiirinde Tarancı, sade ve özlem dolu bir üslup kullanmıştır. Mutluluk, huzur ve özgürlüğün hakim olduğu bir ülke hayalinden bahseder. İşte, Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleket İsterim şiiri.

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Faruk Nafiz Çamlıbel – Bizim Memleket

faruk-nafiz-camlibel-bizim-memleket

Türk Edebiyatı’nın önemli şair ve yazarlarından biri olan Faruk Nafiz Çamlıbel, Beş Hececiler topluğunun önde gelen isimlerinden biridir. Milli Edebiyat akımının etkisiyle hece ölçüsünü benimsemiş olan şair, Türk Halk şiirini modern edebiyatla birleştirmiştir.

Eserlerinde Anadolu insanını, doğa güzelliklerini ve milli duyguları işleyen bir şairdir. Şairin eserlerinde Türk halk kültürüne duyduğu bağlılık ve sade bir dil kullanımı dikkat çeker. Bizim Memleket isimli şiiri de Anadolu’yu ve memleket sevgisini en güzel anlatan şiirlerinden biridir. Bu şiirde, şair sadece memleket sevgisini yansıtmaz. Aynı zamanda milli duygular uyandıran bir şiirdir. Anadolu’nun doğal güzelliklerinden, insanından ve insanların samimiyetinden bahsetmiştir. İşte, Faruk Nafiz Çamlıbel’in Bizim Memleket şiiri.

İçimden tanırım ben o illeri
Onlar ki zahirde viran olurlar
Ardıçlı dağları çamlı belleri
Aşanlar Şirin’e hayran olurlar

Dökülür köpüklü sular yarından
Baharlar yaratır kışın karında
İçenler sihirli pınarlarında
Şöyle bir silkinir ceylan olurlar

Başı boş kırlara salar tayını
Elinden düşürmez okla yayını
Aklına getirmez zafer payını
Memleket yolunda kurban olurlar

Anadolu Şiirleri

Yaşadığımız topraklar, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bereketli Anadolu topraklarında yaşamış halklar, izlerini bırakmıştır. Bugün gelişen kültürümüzde Anadolu’da yaşamış her halkın bir kırıntısı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra birçok doğal güzelliğe sahip olan Anadolu, herkesi kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Çevrelerini gözlemleyen, Anadolu insanının yaşam tarzından ve samimiyetinden etkilenen şairler de bunlara eserlerinde yer vermiştir. İşte, birbirinden güzel Anadolu şiirleri.

Orhan Seyfi Orhon – Anadolu Toprağı

orhan-seyfi-orhon-anadolu-topragi

Şair, yazar ve gazeteci olan Orhan Seyfi Orhon, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat topluluklarından etkilenmiştir. Sadece bireysel temaları değil; aynı zamanda milli duyguları ve lirik ögeleri de şiirlerinde işlemiştir. Ayrıca Beş Hececiler topluğunun önemli temsilcilerinden biri olan Orhon, sade ve anlaşılır bir dil kullanır. Anadolu’yu ve insanını en güzel anlattığı şiirlerden biri Anadolu Toprağı‘dır. Bu şiirde, milli duyarlılık ve Anadolu sevgisi ön plana çıkar. Anadolu kültürel ve coğrafi zenginlikleri de vurgulanmıştır. İşte, Orhan Seyfi Orhon’un Anadolu Toprağı şiirinden bir alıntı:

“…Yalnız senin tatlı esen havanda
Kendi milli gururumu sezerim.
Yalnız senin dağında, ya ovanda
Başım gökte, alnım açık gezerim…”

Mehmet Emin Yurdakul – Anadolu

mehmet-emin-yurdakul-anadolu

Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul, Milli Edebiyat akımının öncülerindendir. Türk Şairi ve Milli Şair olarak da anılır. Eserlerinde halkın milli duygularına ve toplumsal meselelere değinir. Genelde sade bir dil kullanır ve halkı aydınlatmayı amaçlar. Anadolu’ya dair birçok güzel şeyi bulabileceğimiz Anadolu şiiri, şairin önemli eserleri arasındadır.

Bu şiirde şair, Anadolu sevgisi, milliyetçilik ve halkçılık temalarına değinir. Aynı zamanda, Anadolu halkının yaşamını, güzelliklerini ve acılarını okuyucuya yansıtır. İşte, Mehmet Emin Yurdakul’un Anadolu şiirinden bir kesit:

“…Yazık, sana ağlamıyan şiire;
Yazık, sana titremiyen vicdana,
Yazık, sana uzanmayan ellere;
Yazık, seni kurtarmıyan insana! …”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir