Edebiyat Şiirleri – Türk ve Dünya Edebiyatının En Güzel Şiirleri

edebiyat-siirleri

Sanat, insanın kendini ifade ediş biçimlerinden biri. Birçok alanı içerisinde barındırıyor ve edebiyat da bunlardan biri. Hatta, birçokları için en güzeli. Söylenemeyen sözlerin, en derinlere gömülen hislerin sessiz ve sakin anlatıcısı. Türk ve Dünya Edebiyatının ünlü şairlerinin kaleminden dökülen edebiyat şiirleri ile duygularınızı ifade edebilirsiniz.

İnsanoğlu, yüzyıllardır hayallerini, duygularını ve düşüncelerini edebiyat aracılığı ile dile getiriyor. Tiyatro metinleri, romanlar, öyküler, denemeler ve şiirler; yaşanmış ya da yaşanması hiç mümkün olmayan olayları bizlerle buluşturuyor. Hüzünler, acılar ve sevgisizlikler de anlatılıyor; mutluluklar, sevinçler, aşklar da. Ne geçerse şairin yüreğinden, kalemine akıyor.

Bazı zamanlarda ne hissettiğimizi tarif edemeyiz. Kelimelerin yetersiz kaldığını hissederiz. Bedenimizin tam ortasında kocaman bir yumru, kalbimizde bir ağırlık vardır. Tarif edemeyiz, anlatamayız. Anlatsak da kimsenin anlayabileceğini düşünmeyiz. Koskoca evrende, bir başımızaymışız gibi hissederiz. Tam bu noktada, imdadımıza şiirler yetişir. Yalnız olmadığımızı, duygularımızı deneyimleyen insanların olduğunu ve her şeyin geçeceğini bize hissettirirler.

Hayata dair her şey edebiyatın malzemesi olabilir. Şairler, günlük hayatın sıradan dertlerini de anlatır; hasret dolu aşkları da. Gizlenen ve paylaşılmaya muhtaç duygular, gün yüzüne çıkar. Nasıl anlatıldığının ise hiçbir önemi yoktur. Yüzyıllar boyunca onlarca edebi akım ortaya çıkmıştır. Bazı şairler, estetik bir kaygı güderken; bazı şairler sadece hislerini paylaşmaya odaklanmıştır. Nasıl söylediklerini değil, ne söylediklerini önemsemişlerdir.

Her ne şekilde anlatılıyor olursa olsun; edebiyat şiirleri, hislerimize tercüman olur. Yalnızlığımızı alır götürür, kocaman bir huzur bırakır. Duygular, evrenseldir. Dünya’nın hangi köşesinde olursak olalım, hisler hep aynıdır. Bu nedenle, hiç görmediğimiz; belki de adını bile duymadığımız topraklardan biri çıkar. Ne hissettiğimizi bize anlatır. Çünkü, sanat evrenseldir. İnsanoğlunun en güzel arkadaşlarından biridir. İşte, sizler için derlediğimiz Türk ve Dünya Edebiyatının en güzel şiirleri.

Aşk Temalı Edebiyat Şiirleri

Aşk, bir insanın hayat yolculuğunda deneyimleyebileceği en güzel ve özel duygulardan biridir. Midede kelebekler uçturur, bulutların üzerinde hissettirir. Ancak, her zaman her şey mutlulukla son bulmaz. Duyguların en güzel tercümanları olan şairler, aşk ile ilgili de binlerce güzel dize yazmıştır. Bazen mutlu sonla biten aşkları, bazense hüzünlü hikayeleri bizlerle buluşturmuşlardır. İşte, sizler için seçtiğimiz Türk Edebiyatından aşk şiirleri.

İki Kalp – Cemal Süreya

iki-kalp-cemal-sureya

İlginizi Çekebilir: Dostluk ve Arkadaşlık Temalı Anlamlı Şiirler

İkinci yeni akımının öncü şairlerinden biri olan Cemal Süreya’nın dili yoğun ve lirik imgeler ile bezelidir. Aşk, kadın, ölüm, yalnızlık ve hayatın anlamı gibi temaları şiirlerinde işler. Zaman zaman ironik ve mizahi bir üslup kullanır. Bu sebeplerden ötürü, Türk Edebiyatına yeni bir soluk getirmiştir. İki Kalp isimli şiirinde, aşkın yoğunluğunu, derinliğini ve karmaşıklığını etkileyici bir dil ile anlatır. İşte, Cemal Süreya’nın İki Kalp şiiri:

İki kalp arasında en kısa yol:
Birbirine uzanmış ve zaman zaman
Ancak parmak uçlarıyla değebilen
İki kol.

Merdivenlerin oraya koşuyorum,
Beklemek gövde gösterisi zamanın;
Çok erken gelmişim seni bulamıyorum,
Bir şeyin provası yapılıyor sanki.

Kuşlar toplanmışlar göçüyorlar
Keşke yalnız bunun için sevseydim seni.

Sevdan Beni – Ahmed Arif

sevdan-beni-ahmed-arif

Toplumsal gerçekçi edebiyat geleneğinden beslenen Ahmed Arif, Türk edebiyatının özgün ve güçlü kalemlerinden biridir. Anadolu’nun acılarını, kültürlerini anlattığı birçok şiiri vardır. Aşkı da en saf ve gerçekçi duygular ile anlatan şairin en bilinen eserlerinden biri Sevdan Beni şiiridir. Özlemi, hasreti ve derin bir aşkı anlatan şiir, Ahmed Arif’in tipik üslubunu yansıtır. İşte, Ahmed Arif’ten Sevdan Beni:

Terketmedi sevdan beni,
Aç kaldım, susuz kaldım,
Hayın, karanlıktı gece,
Can garip, can suskun,
Can paramparça…
Ve ellerim kelepçede,
Tütünsüz, uykusuz kaldım,
Terketmedi sevdan beni…

Şaheserim – Orhan Veli

saheserim-orhan-veli

Orhan Veli, Garip Akımı’nın kurucularından biridir. Türk Edebiyatının en kuvvetli kalemlerinden biri olan Orhan Veli, şiirlerinde basit insanların yaşamlarını ve basit gibi görünen ama derin anlamlar taşıyan detayları ele alır. Şairliğinin en dikkat çeken özelliklerinden biri, mizahi ve eleştirel bir bakış açısı sunmasıdır. Kısa ömrüne yüzlerce güzel şiir sığdırmıştır. Aşkı en güzel anlatan şiirlerinden biri ise Şaheserim isimli şiiridir. İşte, Orhan Veli’nin ölümsüz kaleminden Şaheserim:

Aşık olduğum zamanlarda
Şiir yazmak adetim değildi.
Halbuki asıl şaheserimi
Onu en çok sevdiğimi
Anladığım zaman yazdım.

Onun için bu şiiri
İlk önce ona okuyacağım.

Yalnızlık Temalı Edebiyat Şiirleri

Sanat, her zaman hayattan beslenir. Günlük hayatın içerisindeki neredeyse her unsur, edebiyat malzemesi haline getirilebilir. Çarşıda pazarda gördüğümüz yaşlı teyze, bir romanın baş kahramanı olabilir. Ağzımızdan dökülen her sözcük, birer şiir dizesidir. Binlerce şair, yüzyıllardır hayatı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyor. Hayatın en acı ve tatsız hislerinden biri de yalnızlık. İşte, Türk ve Dünya Edebiyatından yalnızlık şiirleri.

Yalnızlık – Özdemir Asaf

yalnizlik-ozdemir-asaf

Kendini özgü üslubu ile tanınan Özdemir Asaf, Türk Edebiyatının en değerli şairlerinden biridir. İnsan ilişkilerini, aşkı ve yalnızlığı; sade ama etkileyici bir dil ile anlatır. Yalnızlığı en çarpıcı şekilde anlattığı şiirlerinden birinin ismi de Yalnızlık. İşte, Özdemir Asaf’tan Yalnızlık:

I
Yalnız kaldınız sanırsınız,
Biliyorum.
Yalnız bırakılmışsınız,
Biliyorum
Ötesi yok.

II
Ötesi var:
Yalnızlık
Müziğin bile seni dinlemesidir.
Yalnızlık
İnsanın kendine mektup yazması
Ve dönüp- dönüp onu okuması
Yalnızlığın da ötesidir.

Ve Sevdiğim Her Şeyi Yalnız Sevdim – Edgar Allan Poe

ve-sevdigim-her-seyi-yalniz-sevdim-edgar-allan-poe

Amerikan Edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Edgar Allan Poe, gotik edebiyata olan katkıları ile bilinir. Özellikle; korku, gizem ve polisiye türündeki eserleriyle tanınır. Hayata ve insan psikolojisine dair birçok unsuru eserlerine yansıtır. Yalnızlığı anlatan en özel şiirlerinden biri Ve Sevdiğim Her Şeyi Yalnız Sevdim şiiridir. İşte, usta kalem Edgar Allan Poe’dan Ve Sevdiğim Her Şeyi Yalnız Sevdim:

Başkaları gibi değildim çocukluktan beri,
Görmedim başkalarının gördüğü gibi-
Ortak bir pınardan almadım tutkularımı,
Aynı kaynaktan almadım kederimi.
Uyandıramadım yüreğimi sevince aynı seste
Ve sevdiğim her şeyi yalnız sevdim.
Sonra çocukluğumda kasırgalı
Bir yaşamın şafağında iyinin ve
Kötünün her türlü derinliğinden
Çekildi hala bağlayan gizem beni.
Selden ya da kaynaktan-
Kızıl uçurumundan dağın,
Güneşten, ağustosun altın rengiyle
Çevremde dönen-
Gökteki şimşekten uçarak
Beni geçerken-
Gök gürültüsünden, fırtınadan
Ve o buluttan
-Maviyken göğün kalan kısmı-
Gözümde bir şeytanın şekline giren.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir