Artık hepimiz biliyoruz ki 8 Mart, tüm dünyada Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu tarihin neden Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmiş olduğunu bilmiyor olabiliriz. Biz de bu sebeple kadınlar için özel ve anlamlı bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir anlatmak istedik.
Tarihte 8 Mart
Aslına bakılırsa Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart olarak tarihe geçmesinde birden fazla olayın etkili olduğuna dair görüşler var. Tam olarak hangi olay 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmesinde rol oynamıştır hâlâ kesinlik kazanmasa da belli başlı olaylar şunlardır:
- 8 Mart 1908 tarihinde ABD’nin New York kentinde sosyalist ağırlıklı kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınların oy hakkı talep etmesi nedeniyle miting, yürüyüş ve grevler başladı.
- 8 Mart 1957’de yine ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında kadın grevci işçilere polisin saldırmasının ardından olay sırasında işçiler fabrikaya kilitlendi. Fabrikada çıkan yangında içeride kilitli kalan 129 kadın kaçmaya imkan bulamayıp yanarak can verdi.
- 26-27 Ağustos 1910 tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde toplanan 2. Enternasyonel Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi vekilleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ve arkadaşları bundan böyle her sene bir günün ‘Kadınlar Günü’ olarak belirlenmesini teklif etti ve bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Ancak bu konferansta Kadınlar Günü için 8 Mart tarihi henüz belirlenmemişti.
- 25 Mart 1911’de yine ABD’nin New York kentinde Triangle Gömlek Fabrikası’nda sigara izmaritinden çıkan yangında işçilerin asansör kapılarının ve yangın merdiveni kapılarının kilitli olması sebebiyle kaçamayıp içeride can verdi.
- Tarihler 1921’i gösterdiğinde Moskova’da gerçekleşen 3. Enternasyonel Kongresi’ne bağlı Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda o dönem etkili olan ‘sınıfa karşı sınıf’ anlayışının benimsenmesiyle ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ 8 Mart olarak belirlendi. Ancak 1930’lu yıllarda adı ‘Dünya Kadınlar Günü’ oldu.
Dünya Kadınlar Günü o yıllarda bazı ülkelerin kutlamaya çekindiği bir gün olsa da 1960’lı yılların sonunda ABD’de kutlanmaya başlamasıyla dünyada Kadınlar Günü kutlamaları daha güçlü hale geldi. 16 Aralık 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmasını kabul etti ve bu güne resmiyet kazandırdı.
8 Mart Hediye Önerileri
Bu önemli günde üzerine düşünülmüş, kaliteli ve zengin içerikli bir hediye arıyorsanız çözümü Muhiku’da! Kişisel bakım, dekorasyon ve çeşitli lezzetlerin bir araya getirildiği hediye kutularıyla çevrenizdeki kadınları mutlu edebilir; hayatlarına güzellik katabilirsiniz.
Kadınlar Günü hediyeleri koleksiyonunda en göze çarpan hediye kutuları arasında;
Koleksiyon dışında da Kadınlar Günü’nde değerlendirebileceğiniz kutular bulabilirsiniz. Dünyanın farklı ülkelerinden çaylar içeren Dünya Çayları Kutusu; kitap ve DIY içeriğiyle çok yönlü bir deneyim sunan Kendine Vakit Ayır Hediye Kutusu; kişisel bakıma renk katan Helen Kutusu da bu güne oldukça uygun diğer hediye alternatifleri.
Türkiye’de 8 Mart
Türkiye’de Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandı. Ancak sonraki yıllarda kutlanmasına uzun bir süre izin verilmedi.
Daha sonra ‘Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı’ programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle 1975’te ‘Türkiye 1975 Kadın Yılı’ konferansı yapıldı. Böylece Türkiye’de 8 Mart, 1975 ve sonrasındaki yıllarda ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı.
12 Eylül 1980 darbesi sebebiyle Kadınlar Günü kutlamalarına 4 yıl izin verilmedi. 1984’ten sonra her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Kadınlar Günü kutlanmaya devam edildi. Artık Kadınlar Günü kutlamalarına herkes iştirak ediyor; resmi kurumlarda, özel şirketlerde, kadınlar yararına çalışan tüm vakıf ve sendikalarda Kadınlar Günü kutlanmaktaydı.
2003 yılında Taksim’de başlayan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, sonraki yıllarda başka şehirlerde de yapılmaya başlandı. Ancak 2019’da bu defa Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin verilmedi.
Günümüzde Kadınlar Günü kapsamında çok şey yazılıp, söyleniyor. Ancak ne var ki kadınlar; kadına verilmesi gereken değeri, kadının hak ettiği hak ve özgürlükleri gerçek anlamda yaşamak istiyor. Yılda bir gün kutlamalarla ‘Kadınlar kutsaldır!’ anlayışının bir günle sınırlı kalmasını istemiyor.
Dünyada ve ülkemizde de hâlâ kadınlara ilişkin sorunlar devam etmektedir. Bu sorunlara çözüm olmak için daha çok çalışmalı ve daha çok bilinçlenmeliyiz. Kadınlar için daha yaşanabilir bir hayatın olmasını, hak ve özgürlüklere önem veren ahlaklı ve vicdanlı insanların sayısının artmasını istiyoruz.
Her sene Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken bir yerlerden sesini duyurmaya çalışan kadınların olduğunu unutmadan ‘Sosyal Dayanışma Projeleri’ daha çok desteklenmeli.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken yakınımız, sevdiğimiz, annemiz, ablamız, kız kardeşimiz, komşumuz, arkadaşımız, öğretmenimiz vs. çevremizde olan tüm kadınları hatırlamalıyız. Kadınlar için böylesine anlam içeren özel bir günde hediye almayı düşünenlerimiz de elbette var.
Dünya Kadınlar Günü için ‘bir kadına ne hediye alınır ki’ diye düşünüyorsanız bu konuda Muhiku size yardımcı olacaktır. Kadını düşünen, kadına kendini değerli hissettirecek çok seçenekli hediye kutularına bakabilirsiniz.