8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi Nedir?

8-mart-dunya-kadinlar-gunu-hikayesi

Artık hepimiz biliyoruz ki 8 Mart, tüm dünyada Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu tarihin neden Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmiş olduğunu bilmiyor olabiliriz. Biz de bu sebeple kadınlar için özel ve anlamlı bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir anlatmak istedik.

2024-kadinlar-gunu-hediyelerini-incele

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değer verdiğiniz kadınlara özel bir hediye verin! Bu özel günde onlara ne kadar güçlü olduklarını hatırlatabilirsiniz. Böylece hayatın tüm zorluklarına göğüs gerebileceklerini hediyenizle gösterebilirsiniz. Dünyadaki tüm kadınlara ithaf edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde üzerine düşünülmüş ve özenle hazırlanmış hediyeler seçin.

🎁 Muhiku, yine kadınlar için en güzel ve en özenli hediyeleri sunuyor. Muhiku’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırladığı hediye koleksiyonuyla size çevrenizdeki kadınları mutlu edebileceğiniz en güzel hediyeleri sunuyor. 8 Mart’a özel hazırlanan hediye koleksiyonunu incelemek için Kadınlar Günü hediyeleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

Aslına bakılırsa Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart olarak tarihe geçmesinde birden fazla olayın etkili olduğuna dair görüşler var. Tam olarak hangi olay 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmesinde rol oynamıştır bilinmiyor.

Günümüzde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün hikayesi nedir? sorusunun yanıtını herkes fazlasıyla merak ediyor. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesindeki asıl sebep biliniyor. Ancak biz ortaya atılan görüşleri sizinle paylaşmak istedik. Böylece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir, sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Dünya Kadınlar Günü’nün Ortaya Çıkmasına Zemin Hazırlayan Olaylar

  • 8 Mart 1908 tarihinde ABD’nin New York kentinde sosyalist ağırlıklı kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınların oy hakkı talep etmesi nedeniyle miting, yürüyüş ve grevler başladı.
  • 8 Mart 1957’de yine ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında kadın grevci işçilere polisin saldırmasının ardından olay sırasında işçiler fabrikaya kilitlenmişlerdir. Fabrikada çıkan yangında içeride kilitli kalan 129 kadın kaçmaya imkan bulamayıp yanarak can verdi. Bu da 1957’de 129 kadın neden öldü, sorusunun cevabı diyebiliriz.
  • 26-27 Ağustos 1910 tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde toplanan 2. Enternasyonel Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi vekilleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ve arkadaşları bundan böyle her sene bir günün ‘Kadınlar Günü’ olarak belirlenmesini teklif etti ve bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Ancak bu konferansta Kadınlar Günü için 8 Mart tarihi henüz belirlenmemişti.
  • 25 Mart 1911’de yine ABD’nin New York kentinde Triangle Gömlek Fabrikası’nda sigara izmaritinden çıkan yangında işçilerin asansör kapılarının ve yangın merdiveni kapılarının kilitli olması sebebiyle kaçamayıp içeride can verdi.
  • Tarihler 1921’i gösterdiğinde Moskova’da gerçekleşen 3. Enternasyonel Kongresi’ne bağlı Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda o dönem etkili olan ‘sınıfa karşı sınıf’ anlayışının benimsenmesiyle ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ 8 Mart olarak belirlenmiştir. Ancak 1930’lu yıllarda adı ‘Dünya Kadınlar Günü’ oldu.

Dünyada Kadınlar Günü İlk Ne Zaman Kutlandı?

Dünya Kadınlar Günü o yıllarda bazı ülkelerin kutlamaya çekindiği bir gün olsa da 1960’lı yılların sonunda ABD’de kutlanmaya başlamasıyla dünyada Kadınlar Günü kutlamaları daha güçlü hale geldi. 16 Aralık 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmasını kabul etti ve bu güne resmiyet kazandırdı.

Bugün Kadınlar Günü olarak kutlanılan 8 Mart hikayesi bu şekildeydi. Şimdi bu özel günde değer verdiğiniz kadınları mutlu edebileceğiniz birkaç hediye önerisinde bulunmak isteriz.

Dünya Kadınlar Günü Neden Önemli?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya kadınlarının haklarına dikkat çekmektedir. Kadınların gerek toplumsal, gerek ekonomik, gerek ise siyasi haklarını alabilmeleri için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu özel günde de kadınların bu hak arayışına dikkat çektiği için önemlidir.

Dünya Erkekler Günü de Var mı?

19 Kasım Uluslararası Erkekler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün dünyanın tüm ülkelerinde kutlanmasa da bazı ülkelerde kutlanmaktadır. Erkekler Günü’nde çeşitli etkinlikler de düzenlenebilmektedir.

8 Mart Hediye Önerileri

happy-womens-day-hediye-kutusu-2024
Happy Women’s Day Hediye Kutusu

Bu önemli günde üzerine düşünülmüş, kaliteli ve zengin içerikli bir hediye arıyorsanız çözümü Muhiku’da! Kişisel bakım, dekorasyon ve çeşitli lezzetlerin bir araya getirildiği hediye kutularıyla çevrenizdeki kadınları mutlu edebilirsiniz. Ayrıca onların hayatlarına güzellik katabilirsiniz.

🎁 Kadınlar Günü’nde tamamen değer verdiğiniz kadınlara özel seçimler yapmak için Muhiku’nun kadına hediye sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Biz size ilham vermesi aşağıda birkaç hediye fikrine yer verdik. O halde sizi bekletmeden Dünya Kadınlar Günü’nde sevdiğiniz kadınlara verebileceğiniz hediye fikirlerine geçelim.

Happy Women’s Day Hediye Kutusu

Kadınlar Günü’nde değer verdiğiniz kadınlara armağan edeceğiniz en güzel hediyelerden biri eşsiz tasarımlı ürünlere yer veren bir kutu. Muhiku’nun Happy Women’s Day Hediye Kutusu içinde yer alan yaldızlı Happy Women’s Day kupası ve diğer hediyeliklerle 8 Mart sürprizinize çok yakışacak!

Muhiku’nun Happy Women’s Day Hediye Kutusu içinde;

  • Happy Women’s Day kupa,
  • Happy Women’s Day bardak altlığı,
  • Patiswiss çikolata,
  • Yade şakayık kokulu kolonya,
  • Yade Hindistan cevizi & gül el yapımı sabun,
  • Yade lavanta tütsü,
  • Son olarak hediye notunuz yer alıyor.

8 Mart’ın hikayesi ve önemine uygun olan bu kutu ile hayatınızdaki tüm kadınları ayrıcalıklı hissettirebilirsiniz.

Koleksiyon dışında da Kadınlar Günü’nde değerlendirebileceğiniz kutular bulabilirsiniz. Dünyanın farklı ülkelerinden çaylar içeren Dünya Çayları Kutusu; kitap ve DIY içeriğiyle çok yönlü bir deneyim sunan Kendine Vakit Ayır Hediye Kutusu; kişisel bakıma renk katan Helen Kutusu da bu güne oldukça uygun diğer hediye alternatifleri.

Bez Çanta

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değer verdiğiniz kadınlara armağan edebileceğiniz diğer bir hediye ise bez çanta. Muhiku’nun bu tasarım çantaları, işlevselliğinin ve konforlu kullanımının yanı sıra tasarımının altında yatan özel anlamla hediyelerinizi tamamlayacak. Eğer 8 Mart’a özel bir sürpriz hazırlamak istiyorsanız bu hediyeliğe şans verebilirsiniz.

Kupa

Dünya Kadınlar Günü sürprizinize yakışacak diğer bir hediye ise Happy Women’s Day baskılı kupa. Şık tasarımıyla güçlü kadınlara hitap eden bu hediyelik 8 Mart’ı daha anlamlı ve özel kılacak. Bu kupa değer verdiğiniz kadınlara ne kadar güçlü olduklarını hatırlatacak. Dolayısıyla her güne daha güçlü uyanmalarına yardımcı olacak.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Ne Anlama Gelir?

Türkiye’de Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandı. Ancak sonraki yıllarda kutlanmasına uzun bir süre izin verilmedi.

Daha sonra ‘Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı’ programından Türkiye de etkilenmiştir. Böylece 1975’te ‘Türkiye 1975 Kadın Yılı’ konferansı yapılmıştır. Böylece Türkiye’de 8 Mart, 1975 ve sonrasındaki yıllarda ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı.

12 Eylül 1980 darbesi sebebiyle Kadınlar Günü kutlamalarına 4 yıl izin verilmedi. 1984’ten sonra her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Kadınlar Günü kutlanmaya devam edilmiştir. Artık Kadınlar Günü kutlamalarına herkes iştirak ediyor; resmi kurumlarda, özel şirketlerde, kadınlar yararına çalışan tüm vakıf ve sendikalarda Kadınlar Günü kutlanmaktaydı.

2003 yılında Taksim’de başlayan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, sonraki yıllarda başka şehirlerde de yapılmaya başlandı. Ancak 2019’da bu defa Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin verilmedi.

kadinlar-ozgurluk

Günümüzde Kadınlar Günü kapsamında çok şey yazılıp, söyleniyor. Ancak ne var ki kadınlar; kadına verilmesi gereken değeri, kadının hak ettiği hak ve özgürlükleri gerçek anlamda yaşamak istiyor. Yılda bir gün kutlamalarla ‘Kadınlar kutsaldır!’ anlayışının bir günle sınırlı kalmasını istemiyor.

Dünyada ve ülkemizde de hâlâ kadınlara ilişkin sorunlar devam etmektedir. Bu sorunlara çözüm olmak için daha çok çalışmalı ve daha çok bilinçlenmeliyiz. Kadınlar için daha yaşanabilir bir hayatın olmasını istiyoruz. Eğer hak ve özgürlüklere önem veren ahlaklı ve vicdanlı insanların sayısının artarsa bu mümkün olacaktır.

Her sene Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken bir yerlerden sesini duyurmaya çalışan kadınların olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ‘Sosyal Dayanışma Projeleri’ daha çok desteklenmelidir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken yakınımız, sevdiğimiz, annemiz, ablamız, kız kardeşimiz, komşumuz, arkadaşımız, öğretmenimiz vs. çevremizde olan tüm kadınları hatırlamalıyız. Kadınlar için böylesine anlam içeren özel bir günde hediye almayı düşünenlerimiz de elbette var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

teknoloji-seven-birine-hediye-ne-alinir
Daha Fazla

Teknoloji Seven Birine Hediye Ne Alınır?

İçindekiler Gizle Teknoloji Sevenler için Deneyim HediyeleriBoeing 737 Uçuş SimülatörüVR Sanal Gerçeklik OyunuTeknoloji Sevenlere HediyelerAnı Yakalamayı Sevenlere Drone…