3. Nesil Kahve Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Üçüncü nesil kahve nedir

3. nesil kahveci, 3. dalga kahveci gibi kavramları günlük hayatımızda çok daha sık duymaya başladık. Birçok yerde karşımıza çıkan bu üçüncü nesil kahveciler, dünyada olduğu gibi Türkiye’deki kahve kültüründe de kendine önemli bir yer edindi. Peki bu 3. nesil kahve kavramı nasıl ortaya çıktı ve geçmişi nedir?

Üçüncü Nesil Kahve, third generation coffee

3. Nesil Kahve Nedir?

3. nesil kahve, kahvenin kalitesine önem veren ve çeşit çeşit lezzetleri ile tüketiciye sunulan kahvelerdir. Bu terim ilk kez Trish Rothgeb adlı bir kahvecinin yazdığı makale ile ortaya çıkmıştır. Bu makaleye göre her neslin avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Ayrıca hepsinin temel felsefeleri vardır.

Kaliteli kahve çekirdeklerine odaklanan 3. nesil kahve akımında, kahveler farklı demleme ve kavurma yöntemleri ile birbirinden ayrılıyor. Her kahvecinin veya kafenin farklı ve özel tarifleri ile kahveler bambaşka tatlarla insanların beğenisine sunuluyor. Günümüzde sadece bir kahve çeşidini tatmak için belirli kafelere giden insanlara rastlamak mümkün.

3. nesil kahvelerde, çekirdeğin kalitesi önemli bir faktördür. Çekirdeğin nereden geldiği ve nasıl kavrulduğu bilinir. Özel bölgelerde yetişen ve lezzetli bir aromaya sahip kahveler, kaliteli kahve olarak adlandırılır. Hatta, kahvenin kalite kriterlerinin belirlendiği ve belirli bir puan üzerinde olan kahvelerin kaliteli olarak adlandırıldığı SCA gibi kurumlar günümüzde çalışmalarına devam etmektedir.

Kahve çekirdeğinin profili de kavurma ve demleme aşamasına doğrudan bağlıdır. Kahve son haline gelene kadar lezzeti hangi şekilde ortaya çıkacak ise o şekilde kavrulur ve demlenir. Bu aşamada kahveyi üreten kişiden, kahveyi hazırlayan kişiye kadar herkese önemli bir rol düşer.

Dünya Kahveleri, World Coffee

Sonuç olarak 3. nesil kahvenin diğer nesillerden farklılaştığı nokta, odağının kahvenin kalitesi olmasıdır. Kahve çekirdeğinin kaliteli olması ve çekirdeğin geçirdiği aşamanın tüketici tarafından bilinmesi üçüncü nesil kahvenin olmazsa olmazıdır. Peki 3. nesil kahve dönemine gelene kadar  tarihte hangi kahve nesilleri var olmuştur ve kahve hangi evrelerden geçmiştir?

Kahve Akımlarının Geçmişi

Kahve, 3. nesil kahveye gelene kadar, 1. nesil ve 2. nesil olmak üzere belirli aşamalardan geçmiştir. Geçmişten beri uygulanan kavurma ve pişirme yöntemleri tarih boyunca farklılıklar göstermiştir. Günümüze kadar kahve tüketim alışkanlıklarını etkileyen bu farklılıkları kesin bir çizgiyle ayırmak mümkün olmasa da temel olarak birbirinden ayrıldıkları bazı noktalar mevcuttur. Yazımıza kahve nesilleri ayrımını daha net görebilmemiz için bilgi vererek devam edelim.

Birinci Nesil Kahve, First Generation Coffee

1. Nesil Kahve

1. nesil kahvenin geçmişi, 19. yüzyıla dayanır. 1. nesil kahveyi, suda çözünebilen ve kimyasal olarak işlenmiş kahveler olarak tanımlamak mümkün. Eski dönemlerde; kahve tüketimi, sadece kahvenin alım satımı ile sınırlıydı. Sonrasında kahvenin paketler halinde saklanması ve çok daha uzun ömürlü hale gelmesiyle dünyada kahve tüketimi geniş alanlara yayıldı.

Kahve tüketimini artırmaya önem veren bu akım ile kahvenin kalitesi ve lezzetinden çok kahvenin yaygınlaşmasına odaklanılmıştır. Ancak 1. nesil kahvelerde, tüketicinin kahvenin nereden geldiğini ve hangi aşamalardan geçtiğini bilmesi mümkün olmamıştır.

1. nesil kahve akımının kahve tarihine en büyük katkısı ise şüphesiz kahve tüketiminin bir alışkanlık haline gelmesi olmuştur. Kahvenin vakumlu paketlerde saklanması, kahve çekirdeklerinin uzun süre bozulmadan kalmasını ve tüketiciye geniş çapta sunulmasını sağlamıştır. Sonradan Nescafe gibi üreticilerin suda çözünebilen hazır kahveler üretmesi ile beraber kahve tüketimi dünyada çok daha popüler hale gelmiştir.

Ancak kahvenin uzun süre taze kalması ve hızlı bir şekilde içmeye hazır hale getirilmesi için kahvenin birçok kimyasal süreçten geçmesi nedeniyle lezzetinden oldukça feragat edilmiştir. Ayrıca içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle kahve doğallığını yitirmiştir. Bu da yeni nesil bir kahve dalgasının gelişmesine katkı sağlamıştır.

2. Nesil Kahve

İkinci Nesil Kahve, Second Generation Coffee

2. nesil kahve, 1970’lerde özellikle kahve zincirleri ile hayatımızda yer almaya başlamıştır. 1. nesildeki hazır kahveler yerine, doğal kahve çekirdekleri ile nispeten daha kaliteli kahve çekirdekleri kullanılmaya başlamıştır. Bu akımla beraber mocha (çikolata ve sütlü kahve), latte (sütlü kahve), cappuccino (süt köpüklü kahve), espresso (yoğun kahve) ve macchiato (az süt köpüğü eklenmiş espresso) gibi kahve çeşitleri popüler hale gelmiştir. Bu akımın 1. nesildeki lezzet ve kalite eksikliğine karşı ortaya çıktığı düşünülebilir.

2. nesil kahvenin yaygınlaşması Starbucks gibi kahve zincirleri ile olmuştur. Kahve tüketimini alışkanlıktan ziyade zevkli bir deneyime dönüştürmeyi amaçlayan bu nesilde, kahve çekirdeğinin özelliklerini bilmek ve farklı çeşit kahveleri tatmak tüketicinin istekleri olmuştur.

1. nesil kahvelere göre daha sağlıklı olan 2. nesil kahveler, ayrıca birçok kahve türünü zahmetsizce tatmanıza olanak sağlaması ile tüketicilerin vazgeçilmezi olmuştur. Günümüzde sadece kahve içmek amacıyla değil arkadaşlar ile dışarıda vakit geçirmek amacıyla da ikinci nesil kahveciler tercih edilmektedir.

2. neslin, kahvenin gelişimine verdiği desteklerden biri ise farklı yerlerden gelen çekirdekleri ve değişik kahve tekniklerini denemeyi yaygınlaştırmasıdır. Bu şekilde üçüncü nesil kahvenin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Ayrıca hazırlama ve demleme ile uğraşılmaması ve çabuk tüketilebilmesi, 2. nesil kahvelerin öne çıkan özelliklerinden olmuştur. Ancak kahve zincirleri kâr amacı güden ve bu doğrultuda hareket eden işletmeler olduklarından ucuz ve kalitesiz kahve çekirdeklerini tercih eden yerleri ayırt etmek zor olabilir.

Kahve çekirdeğinin yetiştiği yer, çekirdeğin türü, hasat edilme biçimi, kavrulma ve bekleme süresi hatta çekirdeğin içerdiği kafein oranı bile kahvenin lezzetinin oluşmasında büyük önem arz ediyor. Ayrıca kahve demleme ekipmanları dahi lezzetinde farklılık yaratabiliyor. Ne içtiğinizi ve kahvenin önünüze gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini bilmeniz kahve içerken ilginç ve hoş bir deneyim yaşamanızı sağlar.

3. Nesil Kahve Kutusu İle Kendi Kahvenizi Bugün Keşfedin!

Samimiyetin sembolü olan kahve, dostluğun temeli; kırk yıllık hatrın hatırasıdır. Sevdiklerinizle birlikte kırk yıllık hatıralar oluşturup yepyeni deneyimlere yelken açmak ister misiniz? Hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye edebileceğiniz Muhiku Dünya Kahveleri Kutusu ile dünyanın farklı yerlerinden nitelikli kahveleri keşfedebilir, kaliteli kahve içme zevkine ulaşabilirsiniz.

3. dalga kahve deneyim kutusunun içerisinde 50’şer gramlık Etiyopya, Kolombiya, Brezilya, El Salvador ve Kenya kahveleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bu kutuda 12 sayfalık, kahve gurmesi olma yolunda size birçok değerli bilgi katacak bir bilgi kitapçığı da bulunmaktadır. Bu bilgi kitapçığıyla 3. nesil kahveyi nasıl demleyebileceğiniz, kahve yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve french press kullanımı hakkında birçok şey öğreneceksiniz. Eğer daha önce 3. dalga kahve içmediyseniz ve tatlarını merak ediyorsanız bu tadım kutusunu deneyerek kaliteli kahvenin farkını evinizin konforunda test edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

soguk-kahve-yapımı-hakkında-her-sey
Daha Fazla

Soğuk Kahve Yapımı Hakkında Her Şey!

İçindekiler Gizle Soğuk Kahve Nasıl Yapılır ?Evde Yapabileceğiniz Birbirinden Lezzetli 5 Soğuk Kahve TarifiIced CoffeeDondurmalı Soğuk KahveCold BrewDalgona…
chemex-demleme-nedir-nasil-yapilir-muhiku
Daha Fazla

Chemex Demleme Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Chemex Nedir ve Demleme Özellikleri Nelerdir?Chemex Demleme Özellikleri Chemex ile Nasıl Kahve Demlenir?Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar…