3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?

chemex

Kahvenin bir içecek olarak tüketilmeye başlanması çok eski tarihlere dayanmaktadır. İnsanlar içinde bulundukları dönemin şartları ve teknolojinin elverdiği imkanlar ölçüsünde kahvelerini demlemişlerdir. Kahve tüketiminin yaygınlaşması ile beraber “Kahve Nesilleri” denilen birinci nesil, ikinci nesil ve 3. nesil kahve demleme dönemleri ortaya çıkmıştır.

1. nesil kahvecilik döneminde kahve başlıca olarak alınıp satılmakta ve tüketilmekteydi.  Bu dönemde kahveler suda çözünebilmesi için çeşitli kimyasal aşamalardan geçirildi. Bu da kahvenin tadını kaybetmesine ve zararlı bir kahve kültürü oluşmasına sebep oldu. Bu dönemin en önemli gelişmesi Austin ve R.W. Hills’in kahveyi vakumlu poşetlere koyarak ömrünü uzatma fikriydi.

2. nesil kahvecilik dönemi ile birlikte sağlıksız kahveler yerine doğal kahve çekirdekleri ile elde edilen kahvelere bıraktı. Bu dönemde espresso, mocha ve latte gibi kahveler ortaya çıkmaya başladı. Dönemin kahvecilik anlayışı asıl olarak 1960 sonrasında Starbucks ve Cafe Nero gibi kahve zincirlerinin yayılması ile başladı. 3. nesil kahve anlayışı ise kahveyi sadece bir tüketim ürünü olmaktan çıkarmıştır.

Bu dönemin kahve anlayışı, kahveyi nitelikli hale getirip kahve severler için bir sanat eserine dönüştürme gerekliliğidir. Bu aşamada kahvenin çekirdek türü, kavrulma süresi ve kavrulma derecesi, tazeliği, dinlendirilme süresi ve demlenirken kullanılan kahve ekipmanları önem arz etmektedir.

Chemex 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemi

Chemex

3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biri olan chemex, Peter Schlumbohm tarafından icat edilmiştir. Chemex yapısı itibariyle ısıya dayanıklı camdan üretilmiş, kaliteli ve kum saati şeklini andıran bir kahve demleme aletidir.

Bu demleme yönteminde kullanılan filtre kağıdı diğer filtre kağıtlarına göre daha kalındır. 3. nesil kahve demleme yöntemleri içinde kahve parçalarını tutmada ve yağları gidermede daha başarılıdır. Diğer fitre kağıtlarına göre %20-30 arası daha ağır olmakla birlikte daha iyi emilime sahiptir.

Camında kullanılan malzemenin yapısı kahvenin tadının daha güzel ve temiz olmasını sağlamaktadır.

Hario V60 Demleme Yöntemi

V60

3. nesil kahve demleme yöntemlerinden olan hario v60 pratik bir kahve demleme yöntemidir. Japonya’da 1920’li yıllarda kurulan Hario, ilk başlarda ısıya dayanıklı camlar üretiyordu.

2. Dünya Savaşı ile birlikte kahve aparatları ve ev ürünleri üretmeye başladı. 2005 yılında üretime başlanılan V60 ise adını 60 derece konik yapıya sahip olan aparattan almaktadır. Bu aparat hario v60 demleme tekniğinin kahve demleme türleri arasına girmesini sağlamıştır. Hario v60 ile kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su ile filtreden demliğe aktarılması ile demlenir.

AeroPress 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemi

Aeropress

3. nesil kahve demleme yöntemleri arasında oldukça yeni bir demleme yöntemidir. Kahvesini kısa sürede demleyip tüketmek isteyenler için idealdir. Demlenme tekniğinde filtre yanında aparatları da büyük önem taşır.

Bu aparatlar Aerobie şirketi tarafından üretilir. Çalışma prensibi basit olarak öğütülen kahve çekirdeklerinin su eklendikten sonra bastırılarak demlenmesi ile elde edilmesidir. Gerekli malzemeler elde edildikten sonra evde uygulamak için oldukça uygun bir yöntemdir.

Cold Brew Demleme Yöntemi

Soğuk su ve özel aparatlar kullanılarak demlenen 3. nesil bir kahve demleme yöntemidir. Çalışma prensibi oldukça basittir. 3 bölümden oluşur. Üst bölümde yer alan buz ile karışık bir suyun orta bölümde yer alan kahve çekirdeklerinin üzerine damlaması ile filtreden geçirilip bir alt bölüm olan sürahide biriktirilmesi ile demlenir. Bu 3. nesil kahve demleme yönteminde filtre kağıdı olarak uygun ölçüde V60 veya AeroPress filtre kağıdı kullanılabilir.

Bu demleme yönteminde kahvenin tadını etkileyen dört önemli unsur vardır. Bunlar suyun soğukluğu, kahve/su oranı, damlanın akış hızı ve kahvenin öğütülme derecesidir. Su ve buz karışımı genellikle yarı yarıya olmalıdır. Ancak tercih edilen yoğunluğa göre buz oranı azaltılıp artırılabilir. Damlanın akış hızı 2 saniyede bir veya 3 saniyede bir olabilir. Ancak damak tadınıza göre yavaşlatabilir veya hızlandırabilirsiniz.

Öğütme inceliği için ise medium yani standart kağıt filtre için kullanılan incelik yeterli olacaktır.

Mocha Pot 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemi

mocha pot

1933 yılında Alfonso Bialetti tarafında icat edilen bir 3. nesil kahve demleme yöntemidir. Alüminyum veya çelikten yapılır. Ocak üstü pişirme yöntemidir.

Kahve pişirmek için 20-22 gram kahve yeterlidir. Kabın alt kısmı yarısına kadar su ile doldurulur. Filtrenin içine kahve konur. Kahvenin tam oturması için kabı biraz sallamak gerekir. Üst kısmı kapattıktan sonra orta ısıda kaynamaya bırakın. Bu aşamada demleme basit olarak kaynayan suyun basınç ile kahveyi üst kısma çıkarması yoluyla oluyor.

Tıslama ve fokurdama sesleri duyulmaya başladığında kahvenin hazır olduğu anlaşılıyor.

French Press

French Press

3. nesil kahve demleme yöntemleri içinde evlerde yaygın olarak kullanılan bir demleme yöntemidir. Elektriğe ihtiyaç duymaz. Kahve içindeki alet yardımı ile kahve parçacıklarının aşağı ittirilmesi ile demlenir.

French Press içine kişi başı 8 gram kahve koyun. Üzerine sıcak su ekledikten sonra bir veya iki kez karıştırın. Dört dakika sonra yukarıda duran French Press aparatını aşağıya doğru itin.

Kahvenin acılaşmaya başlayacağını göz önünde bulundurarak on dakikayı geçirmeden servis edin.

Kalita Wave Dripper

Kalita wave dripper

Hario V60 gibi 3. Nesil kahve demleme yöntemidir. Öncelikle kaynattığınız su ile filtreyi ıslatın. Daha sonra 40 gr kahveyi filtrenin üstüne dökün. Üstüne kahvenin iki katı kadar su ekleyin. Taneler kabarmaya devam ettiği sürece bekleyin.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Kochere, El Salvador Veracruz, Kenya AA, Brazil Bella Giana ve Colombia Huila kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kutudan çıkan her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Şimdiden afiyet olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
Daha Fazla
Türk Kahvesinin 5 Mucizevi Faydası
İçindekiler Gizle  Zihinsel Rahatsızlıklara İyi GelirTürk Kahvesi Metabolizmayı Hızlandırır Kanser Hastalıkları İle SavaşırTürk Kahvesi Saç Ve Cilt Sağlığına YardımcıdırDünya…