14 Şubat Neden Sevgililer Günü Oldu?

14-subat-neden-sevgililer-gunu-oldu

Herkesin heyecanla beklediği romantik günlerden biri de hiç şüphesiz 14 Şubat. Peki siz 14 Şubat’ın neden Sevgililer Günü olduğunu hiç merak ettiniz mi? Sevgililer günü bizim için sevgililerin birbirlerine hediye aldıkları ve kutlama yaptıkları anlamlı bir gün. Bu anlamlı günün tarihte de elbette bir yeri var. Her yıl aynı tarihte kutlanan 14 Şubat neden Sevgililer Günü oldu diye düşünüp duruyorsanız bu içeriğimiz tam size göre.

Bu içeriğimizde 14 Şubat neden Sevgililer Günü oldu sorusunun yanıtına değineceğiz. Böylece gün sonunda merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabileceksiniz. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan içeriğimizin detaylarına geçebiliriz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

İşte 14 Şubat Sevgililer Günü hikayesi nedir diye merak edenler için Sevgililer Günü’nün hikayesi.

14-subatt-neden-sevgililer-gunu-oldu

14 Şubat’ta Ne Oldu?

Sizce 14 Şubat neden Sevgililer Günü oldu? Öncelikle Sevgililer Günü’nün tarihteki çıkışına baktığımızda kökeninin Roma’ya kadar uzandığını öğreniyoruz. Roma’ya kadar uzanan 14 Şubat hikayesi Sevgililer Günü olarak yüzyıllardır kutlanmaktadır.

Rivayete göre olay milattan sonra 3. yüzyıla kadar uzanır. Roma imparatoru 2. Claudius, katı kuralları olan ve ülkesini zalimce yöneten bir imparatordur. Bu nedenle aldığı kararlarla da toplum hayatını fazlasıyla etkilemiştir. 2. Claudius’ a göre ülkesindeki en büyük sorun ordusuna asker bulamamasıydı. Savaşlarda asker gücünün az olması sebebiyle asker sayısını artırmak istemekteydi.

2. Claudius asker sayısının az olmasına sebep, askerlerin eşlerini ve ailelerini bırakıp orduya gelmek istememeleri olarak görüyordu. Bu sebeple İmparator, Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. 2. Claudius zamanında yaşayan Aziz Valentine isimli papaz bu duruma gizliden müdahale etti. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile yasak olmasına rağmen Roma’daki çiftleri gizlice evlendirmeye devam ettiler.

Bu durumdan başlarda imparator 2. Caludius’ un haberi olmasa da öğrendiğinde çiftleri gizlice evlendiren papazları affetmeyeceği belliydi. Nitekim olay bu yönde gelişmiş ve İmparator 2. Claudius bu durumu öğrenince Aziz Valentine önce tutuklandı ardından ceza olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Aziz Valentine milattan sonra 14 Şubat 270 yılında Hıristiyan Şehitliğine gömüldü.

Roma Katolik Kilisesine göre de 14 Şubat Aziz Valentine adına bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple 14 Şubat bazı toplumlarda Aziz Valentin günü olarak bilinmektedir. Batı medeniyetlerinde Valentine kelimesi hoşlanılan kişi ve sevgili anlamlarında kullanılmaktadır.

Orta Çağda 14 Şubat

14 Şubat 496 yılında Papa Gelasisus tarafından Aziz Valetine onuruna kutlama günü olarak belirlenmiştir.

14. yüzyıla ait kaynaklara bakıldığında ise İngiltere ve Fransa’ da 14 Şubat geleneksel kuşların çiftleşme günü olarak bilinir. Bu sebeple sevgililer de birbirlerine sevgilerini dile getirdikleri güzel sözlerin yazılı olduğu kartları vererek birbirlerine Valentine diye hitap ederlerdi.

Yakın Çağda 14 Şubat

19. yüzyılın başlarında ise Amerikalı Esther Howland’ın 14 Şubatta ilk kez Sevgililer Günü kartı göndermesinden sonra toplumsal bir olay olmuş. Böylece Sevgililer Günü daha belirgin şekilde kutlanmaya başlanmıştır.

Günümüzde birçok ülke Sevgililer Günü kutlarken, Özbekistan, Türkmenistan, Endonezya, Malezya, Pakistan, İran’da Sevgililer Günü kutlanmamaktadır.

İşte Sevgililer Günü’nün hikayesi bu şekilde. Eminiz ki bu içeriğimiz Sevgililer Günü’nün şubat ayında kutlanması neyle ilgilidir diye merak edenleri aydınlatmıştır.

sevgililer-gununde-ne-hediye-alinir-en-romantik-sevgililer-gunu-hediyeleri

Türkiye’de Sevgililer Günü

Peki, Türkiye’de Sevgililer Günü ne zaman kutlanıyor?

14 Şubat, her ne kadar kökeni Roma tarihine dayansa da bizim ülkemizde de popülerliği günden güne artan özel günlerden biridir. Sevgililer Günü, sevgili çiftlerin birbirine özel olarak zaman ayırmak istedikleri, küs olan çiftlerin barıştığı ve sevgililerin 14 Şubat anısı olarak kalmasını istedikleri hediyelerini birbirlerine verdikleri özel bir gün olarak yaşanmaktadır.

Sevgililer Günü’nün özel bir gün olarak hafızalarımıza yerleşmesinde teknolojinin hayatımızdaki gelişimi önemli rol oynamaktadır. İnternet olanaklarının artması, televizyon reklamlarında, yayınlanan dizi filmlerde sevgililer gününün varlığı çok kez vurgulanıyor. Dolayısıyla bu özel günle ilgisi olmayan insanlar bile 14 Şubatın Sevgililer Günü olduğunu artık çok iyi biliyor.

Bu sebeple de 14 Şubat günü, sevgililer birbirlerinden küçük ya da büyük fark etmeksizin bir hediye bekliyor. Çiftlerden bir tarafın “unuttum” bahanesi pek de geçerli olmayabiliyor. Hatırlanmanın ölçülebilecek maddi bir değeri olmasa da Sevgililer Günü’nde sevgilinizi mutlu etmek için küçük sürprizler yapmayı ihmal etmeyin.

Blog’umuzda yazdığımız Sevgililer Günü hediyesi önerileri yazısına göz atarak hem kız arkadaşınıza hem de erkek arkadaşınıza en özel hediye seçeneklerini bulabilirsiniz. Hediyelerinize ekleyeceğiniz minik notlar için de en güzel Sevgililer Günü mesajı örneklerine yer verdiğimiz “14 Şubat Sevgililer Günü Mesajları” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Sevgililer Günü Hediyeniz Muhiku’da!

Sevgililer Günü yaklaşmaya başlamışken sevgilinize ne hediye alacağınıza karar verdiniz mi? Eğer hediye konusunda henüz bir karara varamadıysanız Muhiku bu konuda aradığınızı size verecek. Muhiku’da birbirinden farklı çok çeşitli Sevgililer Günü hediyeleri çok yakında sitede olacak. Sevgiliniz için 14 Şubat Sevgililer Günü’nde romantik hediye kutularından istediğinizi seçebilirsiniz.

Farklı çay ve kahve tadımı yapmaktan zevk alan, dekorasyonla arası iyi olan, kendine bakım yapmaktan hoşlanan bir sevgiliniz varsa hediye kutularına bakarak sevgiliniz için en uygun hediyeyi bulabilirsiniz. Sevgiliniz için de 14 Şubat 2023’ün hediyesi Muhiku ile sıra dışı olsun!

Şimdi siz de uygun fiyat aralığı ile her bütçeye hitap eden Muhiku hediyelerini tercih edebilirsiniz. Böylece biricik partnerinize alacağınız hediye ile büyük mutluluklar yaşatabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir